Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2015, Jaar van de Spreeuw

  •  
23-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spreeuw_23.jpg
Vogeldeskundigen van SOVON Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming hadden 2015 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw. Maar 2014 was voor vogelaars óók al het Jaar van de Spreeuw. In Nederland neemt de soort sterk in aantal af. De precieze oorzaken van de achteruitgang zijn nog steeds niet bekend. Dat is de belangrijkste reden waarom 2015 opnieuw is uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw, om het onderzoek te kunnen voortzetten.
De spreeuw
Spreeuwen nestelen in natuurlijke holtes in bomen, in huizen en gebouwen, en nestkasten. Het zijn echte holenbroeders. Op weilanden en grasvelden zoeken ze naar insectenlarven. In de wintermaanden eten ze ook fruit zoals appels en bessen. Ze broeden van april tot juni en leggen ongeveer vijf eieren. Na de broedtijd komen groepjes spreeuwen bij elkaar om op dezelfde plek te overnachten. Dan zijn enorme zwermen in de lucht te zien in een spectaculair schouwspel.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.