NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

2015, Jaar van de Muurplanten

23 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
muurmos_Riekev.jpg

© Fotograaf: Riekev.

Plantenonderzoekers van FLORON hebben dit jaar de muurplanten extra in het zonnetje gezet. Muurflora zorgt vaak voor verfraaiing van het stedelijk gebied en een toename van de biodiversiteit. Muurplanten zijn te vinden op oude vestigingwerken, stadswallen, kademuren, kastelen, waterputten en zelfs op oude tuinmuren. Onder de muurflora bevinden zich veel varens. Met hun lichte en kleine sporen kunnen zij deze plekken makkelijk koloniseren. Om van de natuur te genieten hoef je de stad dus niet uit.
Herstel
Ook kan men om muurplanten populaties heen werken, zonder dat de functionaliteit van de muur verstoord wordt. Wanneer grootschalig herstel noodzakelijk is, is het verwijderen van muurplanten vaak onvermijdelijk. Zeldzame soorten kunnen mogelijk via transplantatie behouden blijven.
muurplanten_Riekev.
Fotograaf: Riekev.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.