NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

2015, Jaar van de Das

23 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
das_37.jpg
Het - bijna - afgelopen jaar 2015 was het Jaar van de Das, uitgeroepen door de Zoogdiervereniging. Een halve eeuw geleden was de das nog ernstig bedreigd in Nederland, maar dankzij een geslaagde reddingsoperatie zijn de aantallen en de verspreiding flink toegenomen. Onlangs verscheen een boek over dit zoogdier. Over de ecologie, de geschiedenis, de bedreigingen en het herstel van de populatie.
Titel: De Das
Auteurs: Frans van Bommel, Stefan Vreugdenhil en Maurice La Haye
Uitgeverij: KNNV
ISBN: 9789050115360
Dassen
De das is een sterk sociaal dier. Een hele familie bewoont een burcht met een territorium. Andere dassen worden dan verdreven. Er kunnen wel 20 dassen bij elkaar wonen in zo’n burcht. Sommige burchten zijn heel oud. Zelfs ouder dan de oudste Nederlandse steden. Ze komen in bijna alle Nederlandse provincies voor. In de schemering verlaten ze de burcht om hun vacht te verzorgen en om op zoek te gaan naar voedsel. Dassen eten graag regenwormen, fruit, larven en andere kleine dieren.
dassen
(Fotograaf: GvdSchans)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.