Vroege Vogels

2014 Jaar van de Salamander

  •  
29-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamsalamander_07.jpg
Het afgelopen jaar was er veel reuring in salamanderland. Bij de vuursalamander, soort van 2013, werd een levensbedreigende schimmel ontdekt. Mogelijk bedreigt de schimmel ook andere Nederlandse salamander soorten.
Verder is de Italiaanse kamsalamander, een exoot, in opmars. Bovendien blijkt nu ook dat hij zich vermengt met de inheemse kamsalamanders. Een ongewenste ontwikkeling, volgens RAVON . Kortom genoeg reden om het jaar van de salamander uit te roepen.
Het gaat in Nederland om 5 soorten:
- De Vuursalamander
- De Alpenwatersalamander
- De Vinpootsalamander
- De Kleine watersalamander
- De Kamsalamander
Salamanders van het jaar
Kamsalamanders (Triturus cristatus) danken hun naam aan de getande rugkam, die de mannetjes ontwikkelen in het voorjaar. Hij komt verspreid voor over het gehele zuiden, midden en oosten van ons land voor. Hij is vrij zeldzaam en wordt landelijk gezien als een kwetsbare soort, die in zijn verspreiding achteruit gaat. Zijn voorkeur gaat uit naar kleinschalige landschappen met bospercelen, heggen en struwelen.
De Alpenwatersalamander (Mesotriton alpestris) is herkenbaar aan zijn fel oranje ongevlekte buik. De mannetjes zijn in het voorjaar donkerblauw met een zwart-wit geblokte rugkam en een band van zwarte stippen op de flanken. De vrouwtjes hebben een meer blauwgrijs tot grijsgroene kleur en lijken vaak gemarmerd. De Alpenwatersalamander komt in Nederland in het zuiden en oosten voor, vaak in de buurt van bos en/of houtwallen. Hij heeft een voorkeur voor zandige leemgronden, waar hij voorkomt in beboste gebieden (loofbos) of kleinschalige landschappen met heggen en struwelen.
Bron: RAVON
Foto: Christian R. Linder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.