2014 goed jaar voor steltkluten
• 02-01-2015
• leestijd 2 minuten
© Fotograaf: ceesmb
Na het magere jaar 2013, waarin het aantal territoria op precies één hand geteld kon worden en het aantal jongen dat werd waargenomen beperkt bleef bij twee, kunnen we in geval van 2014 spreken van een topjaar voor de steltkluut.
Warme voorjaar
Voor ons land is een goed broedsucces van steltkluten uitzonderlijk. In de meeste jaren mislukken (vrijwel) alle broedpogingen en daarbij dachten we wel eens dat de combinatie zuidelijke soort en Nederland misschien niet de meest gelukkige is. Dat de steltkluten dit jaar een prima broedsucces wisten te behalen, zou te maken kunnen hebben met het uitzonderlijk warme voorjaar en de warme zomer (op augustus na). Uiteindelijk zal 2014 zelfs de boeken in gaan als het warmste jaar sinds 1706. De laatste waarnemingen van de vliegvlugge vogels werden doorgaans gedaan in de eerste helft van augustus.
Weinig waarnemingen
Waarnemingen van actief trekkende steltkluten zijn schaars. Leuk was dan ook de waarneming van een hoog overvliegend groepje van drie steltkluten langs de Maas, bij Gorinchem op 11 april (Wouter Thijs). Het eerste groepje steltkluten van 5 vogels hield zich ten oosten van Leiderdorp op in Polder Achthoven.
Verschillende plekken
Tegen het eind van april en in de eerste decade van mei werden er op diverse plekken in Nederland groepjes steltkluten gezien zoals 9 vogels in de Ezumakeeg (Fr), 7 vogels in de Onnerpolder (Gr), 10 vogels in de Hilversumse Bovenmeent (NH) en 10 vogels bij Ameide (ZH). Behalve bij Hilversum werd op deze locaties uiteindelijk ook gebroed.
Na 10 mei was de trek goeddeels ten einde en hadden de steltkluten zich gesetteld. Sommige paren zaten tegen deze tijd al op het nest. Met een totaal van 20 territoria nam 2014 de zesde positie in van beste jaren sinds 1989.