2013: jaar van slakdolfjes en harnasmannetjes
• 06-01-2014
• leestijd 2 minuten

© Gestreepte knotsslak
2013 is wat de mariene waarnemingen betreft weer een bijzonder jaar geworden. Diverse nieuwe soorten, zoals de zebrazeespin, zijn aan onze mariene biodiversiteitlijst toegevoegd. Maar ook vele normaal hier voorkomende soorten hebben een interessante dynamiek vertoond. Wellicht waren de opmerkelijk talrijke waarnemingen van twee vissoorten, harnasmannetjes en slakdolfjes, het meest in het oog springend.
Een knotsgoed jaar
2013 was voor de liefhebbers van de Nederlandse mariene biodiversiteit een heel goed jaar. Vooral het voorjaar en de vroege zomer waren bijzonder goed met veel uitzonderlijke waarnemingen van voorheen schaarse of zelfs zeldzame soorten. De zeldzame groene mosdierslak en de nu algemeen voorkomende slanke ringsprietslak zijn daar slechts twee voorbeelden van. De eerste waarneming van een gestreepte knotsslak in de Oosterschelde was ook het vermelden waard. De langdurig winterse omstandigheden van de winter van 2013 waren verantwoordelijke voor een zeer interessante dynamiek in de soorten van het voorjaar. Snotolven, zeebaarzen en zeekatten arriveerden pas weken later dan normaal op onze kust. Noordelijke soorten zoals de slanke waaierslak profiteerden juist van het koude zeewater en waren veel massaler aanwezig dan de voorgaande jaren.
Harnasmannetjes
Meer in het oog springende bijzondere waarnemingen betreffen relatief grote aantallen harnasmannetjes en slakdolfjes in de Oosterschelde. Het zijn twee vissoorten die voorheen slechts zelden of in zeer kleine aantallen door sportduikers werden waargenomen. De meest fanatieke sportduikers waren al blij als ze tijdens hun duiken een of twee harnasmannetjes in een jaar te zien kregen. En voor de meeste sportduikers zijn er vele duikjaren voorbij gegaan zonder waarnemingen van deze opmerkelijke vissoort. In het voorjaar van 2013 werden over een periode van enkele maanden uitzonderlijk grote aantallen harnasmannetjes op meerdere plaatsen in de centrale Oosterschelde aangetroffen. Acht of negen exemplaren per duik was geen uitzondering. En meerdere sportduikers zagen deze soort op nagenoeg iedere duik.
Tekst: Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON
Lees het hele bericht
op Natuurbericht.nl