2012 slecht ijsvogeljaar
• 15-07-2012
• leestijd 1 minuten
Als vierde op rij is 2012 een slecht jaar voor de ijsvogel. Door een korte maar hevige vorstperiode is het aantal broedparen in ons land met zo'n 75% afgenomen. Dat brengt het aantal paren op honderd, terwijl het er in 2008 nog zo'n duizend waren.
IJsvogeldeskundige Jelle Harder heeft de ijsvogels van Gooi en omstreken geinventariseerd. In de radio 1 uitzending van Vroege Vogels vertelde hij dat hij alle ijsvogelwanden in de regio heeft bekeken en tot slechts acht broedparen kwam. Ook uit andere delen van het land komen vergelijkbare signalen. Op basis daarvan komt Harder tot de schatting van zo'n honderd broedparen voor het hele land.
De ijsvogel in Nederland is een standvogel en zal dus bij strenge vorst niet naar het zuiden trekken. Dit in tegenstelling tot zijn soortgenoot uit Oost Europa, die in Nederland overwintert en bij strenge vorst zelfs verder trekt. Jelle Harder verwacht dan ook niet dat de ijsvogel op den duur zal verdwijnen uit Nederland, omdat de Oost Europese vogels strenge winters zeker zullen overleven.
Opmerkelijk is dat ondanks de grote 'leegstand' van broedplekken in het Gooi er twee paartjes vlak bij elkaar broeden, wat voor een ijsvogel ongewoon is. Wel moet gezegd worden dat het mannetje van het ene paar al tijden niet is gezien, wat zou kunnen betekenen dat hij óf verjaagd, of gedood is door het andere mannetje. Er waren al verschillende vechtpartijen tussen de twee gezien.
Foto: Jeroen Stel