Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2011 topjaar keizersmantel?

  •  
02-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
keizersmantel.jpg
De keizersmantel is een vlinder die tot de verbeelding spreekt: groot, kleurrijk en ook in tuinen te zien. Dit jaar lijkt hij het, ondanks het wat mindere weer, goed te doen. Op basis van de meldingen tot nu toe is de verwachting dat het recordaantal uit 1992 kan worden gebroken.
De keizersmantel is een bosvlinder die in grote delen van Europa heel gewoon is. Dat is best bijzonder, want de start van een keizersmantelleven is niet eenvoudig. De eitjes worden namelijk niet op de waardplant afgezet, maar op ongeveer één meter hoogte op een boom (graag tussen de ribbels van een eikenstam).
Na overwintering moet het piepkleine rupsje naar beneden kruipen en op zoek naar viooltjes om te eten. En dat op nuchtere maag. Toch gaat het vaak goed, want op veel plekken in Midden-Europa is de keizersmantel in de zomermaanden de talrijkste parelmoervlinder. Tien of twintig bij elkaar is geen bijzonderheid. En ook honderd of meer in een mooie bosrand kan zo maar.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.