Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2008 wordt opnieuw warm jaar

  •  
15-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zon_63.jpg
2008 belooft op wereldvlak opnieuw een warm jaar te worden. Dat stellen de Britse weerkundige dienst (UKMO) en de dienst klimatologie van de Universiteit of East Anglia. Men verwacht dat de temperatuur 0,37 graden hoger zal komen te liggen in vergelijking met het langjarig gemiddelde dat 14,0 graden bedraagt. Als deze verwachting werkelijkheid wordt, eindigt 2008 binnen de top-tien van warmste jaren.
De Engelse meteorologen gaan er wel vanuit dat het net wat minder warm dan vorig jaar zal zijn. Dit jaar zou zelfs het koelste jaar sinds 2000 worden, al is dat een relatief begrip. Vorig jaar lag de gemiddelde wereldtemperatuur 0,41 graden Celsius, boven het langjarig gemiddelde. Warmst was 1998 met een afwijking naar boven van 0,52 graden Celsius.
Dat het in 2008 op mondiaal vlak net wat minder warm wordt, heeft te maken met La Niña, de tegenhanger van El Niño. Bij een El Niño is het water van de oostelijke Stille Oceaan relatief warm. Momenteel is er sprake van een krachtige La Niña. Concreet betekent dat dat de voorbije oktobermaand het water voor de kusten van Ecuador en Peru, en langs de evenaar, zowat drie graden kouder was dan normaal.
Momenteel stijgt de watertemperatuur langzaam en wellicht rond mei-juni zou La Niña helemaal verdwenen zijn. De huidige sterkte van La Niña komt gemiddeld een keer voor in de twintig jaar. De invloed van een La Niña is veel beperkter dan een El Niño en duurt meestal zes tot negen maanden. Een sterke El Niño daarentegen heeft een grote invloed op bijna de gehele atmosfeer. Hij komt onregelmatig voor, maar gemiddeld eens om de drie tot zeven jaar.
Delen van de wereld krijgen dan met extreem weer te maken zoals hevige regenval in Amerika en droogte in landen als Australië en Indonesië. Vooral voor landbouw en visserij heeft dit fenomeen grote gevolgen. De laatste krachtige El Niño deed zich voor in 1997/1998. Noch La Nina, noch El Nino hebben enige invloed op het Belgische weer.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.