Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2008 kende normale herfst

  •  
28-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beuk_01.jpg
De herfst heeft dit jaar in De Bilt een normaal beeld te zien gegeven. De temperatuur en de neerslag lagen in de maanden september, oktober en november samen op het langjarig gemiddelde. De zon liet zich ongeveer 38 uur meer zien dan gemiddeld.
Dat heeft het KNMI vrijdag gemeld. De maanden september en oktober waren iets te koud, maar dat werd goedgemaakt door november. In de maand waarin de boeren vroeger hun varkens slachtten, was het gemiddeld 6,9 graden tegen 6,2 graden normaal.
In de drie herfstmaanden konden de inwoners van De Bilt genieten van zeven dagen waarop de temperatuur hoger dan 20 graden werd. Op donderdag 11 september werd het zelfs meer dan 25 graden. De hoogste landelijke temperatuur werd op die dag in Maastricht gemeten: 27,3 graden.
Op 28 oktober daalde de temperatuur in De Bilt voor het eerst sinds de zomer onder het vriespunt. Het koudst werd het in de avond van 24 november in Deelen bij Arnhem. Met 7,2 graden onder nul heerste daar matige vorst.
September was met 63 milimeter neerslag aan de droge kant, maar oktober was juist te nat. November was met ongeveer 80 millimeter normaal. De meeste regen en andere neerslag viel langs de kust. Van de KNMI-stations was De Kooy bij Den Helder met ruim 350 millimeter het natst. In het zuidoosten was het aanzienlijk droger. Het noordwesten had op 5 oktober last van wateroverlast. Op sommige plaatsen viel daar zeker 80 millimeter in achttien uur. Zoveel regen komt in Nederland minder dan eens in de honderd jaar voor.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.