Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2008 - jaar van de aardappel

  •  
24-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De Verenigde Naties riepen 2008 uit tot het internationale jaar van de aardappel. Want met een groeiende wereldbevolking wordt de pieper als hoofdvoedsel steeds belangrijker. Alleen is de aardappel niet in elk land zo gemakkelijk verkrijgbaar. Dat terwijl het een product is dat in bijna elke klimaatzone kan groeien.
Volgens de VN-landbouworganiatie FAO moeten de aardappelboeren in de toekomst verkassen naar grotere hoogten en moeten natuurlijke aardappelvariteiten worden beschermd. Dat staat in het onlangs verschenen rapport ´International Year of the Potato: New Light on a Hidden Treasure´. Nieuwe soorten zouden moeten gekweekt die beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Doen we dit niet, zo zegt de FAO, dan worden omvangrijke landbouwgebieden in deze eeuw door hitte, droogte en een toename van plagen ongeschikt voor de aardappel.
Zoals de meeste mensen weten komt de aardappel oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle aardappels afstammen van één plant uit zuid-Peru. Naar Europa meegenomen door het Spanjaarden in de 16de eeuw, verspreidde de plant zich snel over de aardbol uit. De aardappel groeit al sinds de Tachtigjarige Oorlog in de Leidse Hortus, sinds 1640 in Groningen en sinds 1689 in Amsterdam.
Nederlanders eten gemiddeld 89 kilo aardappels per jaar. Verder worden de Nederlandse aardappels geëxporteerd over de hele wereld.
Als er een Nederlander kan meepraten over de aardappel dan is dat wel culinair journaliste Alma Huisken . Tien jaar geleden schreef ze het standaardwerk over deze veelzijdige knol. Alma Huisken schreef diverse boeken en heeft een eigen biologische moestuin waarin ze ook biologische aardappels kweekt.  
Haar belevenissen in en om de Groningse moestuin zijn opgetekend in het in 2008 verschenen boek Van het land.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.