2006 - 4 Miljoen aanhangers milieu en natuur
• 17-12-2006
• leestijd 3 minuten
Natuurmonumenten grote verliezer
Hilversum, 17 december – De totale aanhang van ‘groene’ organisaties bedraagt in 2006 ruim vier miljoen leden of donateurs. Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels dat voor de zestiende keer is bekend gemaakt. Het Wereld Natuur Fonds is weer gegroeid, al gaat het wat minder hard dan voorgaande jaren, met een winst van 15.000 donateurs. Opvallend is dat Natuurmonumenten nu voor het vijfde jaar in successie fors verliest. Het totale aantal leden/donateurs van de ruim honderd organisaties is 4.011.238
Van de ‘grote drie’ is alleen het Wereld Natuur Fonds gegroeid. Greenpeace bleef staan op 580.000 donateurs. Directeur Goos Eilander van Bureau Trendbox verklaarde het succes van het WNF in de uitzending: “Ze hebben een zeer goede marketing. Het symbool dat je hebt moet instant scoren, in de paar seconden die je hebt bij het publiek. En die troetelbeer panda is voortreffelijk. Blijkbaar ontroert hij niet alleen, maar zet ook aan tot actie. En dat betekent in deze sector: een donatie.”
Bekijk de totale lijst >>
Natuurmonumenten verliest vijf jaar achtereen
Opvallend is dat Natuurmonumenten, op de eerste plaats van 1993 t/m 2004, nu al vijf jaar leden verliest. In 2001 bereikte de organisatie haar top met 975.000 leden. De verwachting was dat de miljoen zeer snel gehaald zou worden, maar vanaf dat jaar zette een daling in die niet te stuiten lijkt. In financieel opzicht is overigens het niet slecht gegaan, want de inkomsten zijn gestegen. Die ontwikkeling zie je ook bij andere goede doelen. Goos Eilander:
“Voor de komende jaren verwacht ik een stabiel aantal aanhangers, maar we kijken niet alleen naar de interesse die mensen voor een onderwerp hebben, we meten ook de participatie. En bij goede doelen is dat: geld geven. Juist die ‘gedragscomponent’ die zien we stijgen. Je mag het misschien niet zeggen maar het lijkt of dat áfkopen’ nu sterk groeit. Plus de belangstelling voor het, tot dit jaar niet veel genoemde, onderwerp van klimaatverandering. En daar zal Natuurmonumenten weer niet veel mee kunnen.” Grootste stijgers
In absolute aantallen is het Wereld Natuur Fonds de grote winnaar met een stijging van 15.000 donateurs (+ 2%). Relatief zijn er een paar grotere groeiers, zoals Partij voor de Dieren (+ 84%), Vrienden van de Olifant (+ 45%), Compassion in Worldfarming (+ 42%), Drentse Landschap (+ 17%), Proefdiervrij (+ 11%), Milieudefensie (+ 8%) en Limburgs Landschap (+ 6%).
Grootste dalers
Natuurmonumenten krijgt de hardste klap met een verlies van 22.000 (- 2%). Andere grote verliezers dit jaar: Stichting Natuur & Milieu (- 35%), Wildzoekers (- 33%), Wakker Dier (- 30%), Otterstation/Vrienden van de Otter (- 23%), Een Dier Een Vriend (- 18%), Biologica (- 13%), NIVON (- 7%). Bij veel van de verliezende organisaties is een ‘opschoning’ van het ledenbestand een belangrijke reden.
Kritiek Op Dubbeltellingen
Een jaarlijks punt van kritiek op dit Vroege Vogels-onderzoek is dat de aantallen van de verschillende organisaties bij elkaar op worden geteld. Dat zou, in verband met dubbellidmaatschappen, niet verantwoord zijn. Vroege Vogels-onderzoeker Joost Huijsing:
“Er zijn wel mensen die van twee of meer van de genoemde clubs lid zijn, maar dat zijn er veel minder dan je denkt. Naar schatting zijn niet meer dan zo'n 100.000 mensen lid van drie of meer van de organisaties die wij onderzoeken. Gemiddeld is men lid van minder dan twee. Daar staat tegenover dat een lidmaatschap echt gezien wordt als iets van het hele gezin. Uit ander onderzoek blijkt dat twee keer zoveel mensen opgeven lid van Natuurmonumenten te zijn dan het werkelijke ledenaantal. Bij doorvragen blijkt dan dat 'gezinslidmaatschap'. Bovendien zijn in de Vroege Vogels-tellingen alleen de landelijke organisaties onderzocht. Als je ook plaatselijke verenigingen meetelt dan blijkt dat ruim 50% van de Nederlanders aangesloten is. Veel meer nog dan de 4 miljoen die wij noemen.”