Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2005 warm jaar

  •  
14-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_127952.jpg
Het jaar 2005 eindigt waarschijnlijk in de toptien van warmste jaren sinds het KNMI met metingen begon. Het wordt zeker niet het warmste jaar tot nu toe, dat record blijft voorlopig voor de jaren 1990, 1999 en 2000 toen de gemiddelde temperatuur uitkwam op 10,9 graden.
Als het de rest van oktober warm blijft en november en december normaal verlopen, komt de gemiddelde temperatuur uit op 10,4 graden, verwacht Rob Sluijter van de klimatologische dienst van het meteorologische instituut vrijdag. Het gemiddelde over de afgelopen dertig jaar is 9,8. Verloopt oktober verder normaal en is de temperatuur in november en december ook gemiddeld dan komt de 'jaartemperatuur' uit op 10,3 graden.
Al is het de rest van het jaar kouder dan normaal, dan nog komt de gemiddelde temperatuur dit jaar boven de 9,8 graden uit. ,,Januari, juni en september waren warme maanden'', aldus Sluijter. Oktober is tot nu toe ook warm. De gemiddelde temperatuur in oktober ligt op 10,3 graden, tot en met donderdag was het gemiddelde 13,6 graden. Daarbij scheen de zon in De Bilt tot en met de dertiende al 85 uur, tegen 106 uur volgens het langjarige gemiddelde. Vier dagen achter elkaar lag de temperatuur boven de 20 graden.
Het meteorologische instituut van Groot-Brittannië verwacht dat 2005 wereldwijd het op een na warmste of op twee na warmste jaar wordt sinds mensen begonnen met meten. Wereldwijd was 1998 het warmste jaar, zoals het er nu uit ziet, komt 2005 op de tweede plaats. Het instituut baseert haar verwachting op basis van metingen van de temperatuur op het land en in de zee. Of 2005 op de tweede of op de derde plaats komt, hangt af van de temperatuur in Siberië.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.