Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2005 recordjaar voor tropische stormen en hurricanes

  •  
01-12-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_148233.jpg
Zoals u misschien al had verwacht is 2005 een recordjaar geworden voor tropische stormen en hurricanes. Officieel was gisteren de laatste dag van het hurricaneseizoen 2005. Op het allerlaatste moment ontstonden er nog twee tropische stormen: Delta en Epsilon. Er kunnen in december ook wel tropische stormen ontstaan. Dit gebeurde onder andere ook al in 1925 en 2003. Door de dalende zeewatertemperaturen zijn zulke late stormen meestal veel minder heftig.
Voor het eerst in de geschiedenis is de reservelijst met stormnamen gebruikt. Elke tropische storm krijgt een naam in de volgorde van het alfabet. De letters Q, X, Y en Z komen in deze lijst niet voor omdat er te weinig namen zijn met deze letters. Als alle letters zijn gebruikt wordt de reservelijst met de namen van het Griekse alfabet gebruikt.
Dit seizoen zijn er in totaal 26 tropische stormen geweest, daarvan bereikten 13 de hurricane-status. Normaal zijn dit er maar slechts vijf of zes. Het seizoen begon dit jaar ook uitzonderlijk vroeg. In de eerste helft van juli waren er al vijf hurricanes geweest. De Amerikanen zijn dan ook erg blij dat het einde van het seizoen aangebroken is.
Bron: KNMI

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.