Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

200 jaar NAP: meten is weten

  •  
16-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
241 keer bekeken
  •  
Eenhoornsluis 1659

© Reinier Nooms 1659. Foto: beeldbank Gemeentearchief Amsterdam

Op 18 februari 2018 bestaat het Normaal Amsterdams Peil (NAP) exact 200 jaar. Al vanaf de Middeleeuwen worden in Nederland op verschillende plekken in het land waterhoogten gemeten. Maar pas op 18 februari 1818 werd er nationaal vastgesteld wat het vaste peil was voor heel Nederland.. Dat jaar voerde koning Willem I per Koninklijk Besluit het Amsterdams Peil (AP) in. Het AP was gebaseerd op het gemiddelde peil van het IJ in de zomer, gemeten in de periode 1 september 1683-1684. In de achttiende en negentiende eeuw werkten wetenschappers en landmeters aan de verbreiding van het AP.
Eenhoornsluis

© Eenhoornsluis met peilmerksteen. Fotograaf: Jan van Beers

Koning Willem I

Op 18 februari 1818 verklaarde Koning Willem I het Amsterdams Peil tot referentiepeil voor de grote rivieren, nodig voor het beheer van het waterpeilwaterpeilbeheer en de bouw van dijken, kanalen en andere projecten van nationaal belang. Daarna verspreidde het NAP zich verder. De Nederlandse methode van hoogtemeting op basis van een lokaal vastgesteld NAP werd op diverse plekken in de wereld overgenomen. 
Met ongeveer 35.000 NAP-peilmerken door heel Nederland kan Rijkswaterstaat bijhouden of onze bodem daalt, stijgt of gelijk blijft ten opzichte van het NAP.  200 jaar na de invoering en ook in de toekomst blijft het NAP een hele grote rol vervullen, de zeespiegelstijging valt nauwkeurig bij te houden. Hoogleraar waterstaatsgeschiedenis aan de VU, Petra van Dam, schreef een boek over de geschiedenis van het NAP:  “ Van Amsterdams Peil naar Europees referentievlak”.

Meer over:

water, nap, ij
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor