Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

20% pasgeboren kalfjes sterft binnen twee weken

1 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kalfje pixabay

© Kalf - Bron Pixabay

Op ruim 1200 boerderijen in ons land is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. De verzorging is zo slecht dat een op de vijf pasgeboren kalfjes binnen twee weken dood is. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw die RTL Nieuws heeft opgevraagd.
De kalfjes komen ter wereld in zeer smerige stallen waarbij ze soms tot hun knieën in de mest en urine staan. Veel boeren geven hun pasgeboren kalveren ook te weinig of vervuilde moedermelk (biest) waardoor veel dieren het niet redden. Veel dieren lopen infecties op en sterven aan de gevolgen van diarree.
Dat kalveren soms in dramatische omstandigheden ter wereld komen, blijkt uit inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over dierenwelzijn, die in bezit zijn van RTL Nieuws.
Het ministerie benadrukt dat een boer er alles aan doet om dieren goed te verzorgen. “Als dat, om wat voor reden dan ook, niet lukt, voelt dat voor de boer als een verlies.'' Maar ,,er is ruimte voor verbetering''. Het ministerie spreekt met de veehouders ,,concrete doelstellingen af om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren en meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn verbetering van de sterftecijfers te verwachten is”.

Reacties dierenorganisaties

Dier & Recht zegt al in 2017 de noodklok te hebben geluid over de hoge sterftecijfers. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om honderdduizenden kalfjes die kort na geboorte doodgaan. De organisatie noemt als oorzaak dat de dieren nauwelijks economische waarde hebben en daarom geen goede medische zorg krijgen.
Twee jaar geleden startte Dier & Recht een petitie tegen het fenomeen. De organisatie stelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daarna beloofde beter te gaan controleren en handhaven. “Van deze beloftes is niets terechtgekomen", aldus de organisatie, die minister Carola Schouten oproept in te grijpen.
Ook Wakker Dier laat in een reactie weten geschokt te zijn door de sterftecijfers.

Reactie Nederlandse Melkveehouders Vakbond

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) plaatst vraagtekens bij de conclusies. De belangenvereniging heeft het rapport opgevraagd en wil eerst nagaan “of de cijfers juist geïnterpreteerd zijn en hoe de stellingname tot stand gekomen is”. De NMV wijst op de monitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren, waaruit zou blijken dat de kalverensterfte juist afneemt. De vakbond roept op “voorzichtig om te gaan met dergelijke beschuldigingen aan het adres van primaire voedselproducenten”.
Bron: ANP

Meer over:

kalf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar