De Natuur is van mij
Atleet Kamiel Maase loopt in de voorbereiding voor een marathon zo'n 200 kilometer per week. Een klein beetje op de kunststof baan van Papendal, maar het overgrote deel in de natuur rond zijn woonplaats Zeist. Vroege Vogels rent een paar kilometer met hem mee voor een hijgerige reportage over Kamiels natuurbeleving.
Slangengif als medicijn
Slangen hebben een slechte naam. Niet terecht, vindt biologiestudent Freek Vonk, die al sinds z’n jeugd gefascineerd is door deze reptielen. Zo vormen gifslangen een goudmijn voor de farmaceutische industrie. Met films en demonstraties wil Freek Vonk deze wetenschap onder de ogen van een breed publiek brengen. Dat leverde hem een nominatie op voor de Academische Jaarprijs 2007.
Week van de Zee: trekvogels
De Week van de zee, van 19 tot en met 27 mei, staat in het teken van de vogeltrek. Onze kust is immers een belangrijk tankstation voor miljoenen trekvogels die pendelen tussen hun broedgebieden in het noorden en hun overwinteringsgebieden in het warme zuiden. De hele week worden er honderden activiteiten georganiseerd langs de kust. Zo is er op donderdag een symposium op Texel, over vogeltrekonderzoek. Vogelonderzoeker Bruno Ens komt dan vertellen over zijn computerberekeningen rond vogeltrek bij een veranderend klimaat.
Insecten en het veranderende klimaat
'Het was een milde winter, dus we zullen wel veel insecten gaan zien'. Niet dus! Anders dan vaak gedacht is een milde winter juist slecht voor veel insecten. De hoge temperatuur dwingt ze om in een hoger tempo door te leven, terwijl ze eigenlijk aan winterrust toe zijn. Jacques van Alphen van de Universiteit van Leiden vertelt hoe insecten zich aanpassen -of juist niet- aan het veranderende klimaat.
Liggend bos
Sinds de storm van 18 januari heeft ons land er een uniek natuurgebied bij: het liggende Harderbos. Dit bos biedt volop plaats aan nieuwe populieren, maar ook aan padden en kikkers, vlinders, libellen... Beheerders laten deze ontwikkeling graag aan de natuur zelf over.
Veluwse Beken en Sprengen
De Veluwe staat bekend om zijn bossen, uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen. Dat er in de flanken van de Veluwe helder water stroomt door een stelsel van sprengen en beken is minder bekend. Toch is dit zelfs uniek voor Europa. In de uitzending een duik in de beken en sprengen op Veluwe.