Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

20 maart 2005

  •  
20-03-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card

Draaiboek

8.00 - 8.30 uur
Paddengeluid, herkenningsmelodie en nog meer padden
De Wildzoekers, nieuwe natuurclub voor jongeren
Nieuwsblok met o.a. raapverbod voor kievitseieren
8.30 - 9.00 uur
Vers van Ivo de Wijs "Haantje de voorste"
Fenolijn
Paddenseks op Schaep en Burgh
Peter Siegmund van eht KNMI over lente, zon en Buys en Ballot
9.00 - 10.00 uur
Kokkelvissers wijken met Nederlandse steun uit naar Mauritanië
Directeur Jan Kuiper neemt afscheid van Ecomare op Texel
Ontdek de vogeltrek met tjiftjaf en fitis
Midas Dekkers met "De circusvlo"
Feiten en Fabels over energie
Ron Kastelein over de Lederschildpad

Grootste schildpad verdrinkt!

De Lederrugschildpad is de grootste schildpad ter wereld. Het is ook één van de meest bedreigde. In de Stille Oceaan is hij al zo'n beetje uitgeroeid, in de Atlantische oceaan verdwijnen ze ook bij bosjes als 'bijvangst' in visnetten. De Nederlandse mariene bioloog Ron Kastelein maakte deel uit van een internationale werkgroep die een beschermingsplan voor deze schildpad heeft opgezet. Kastelein vertelt hierover in onze studio.

Feiten en Fabels over Energiebesparing

Er wordt wat onzin beweerd over energiebesparing: spaarlampen zijn duur, ventileren kost te veel warmte, wassen op lage temperatuur werkt niet, dimmers besparen geld, halogeenlampen zijn energiezuinig...
Met MilieuCentraal gaan we de fabels te lijf. Maandag wordt er door minister Brinkhorst van Economische Zaken een speciale website over energiebesparing geopend.

Ontdek de Vogeltrek 4: tjiftjaf en fitis

Ze lijken sprekend op elkaar en staan dan ook onafscheidelijk bijeen in de vogelgidsen. Maar als de fitis en de tjftjaf hun snavel opendoen dan ontdek je het verschil. De tjiftjaf is inmiddels in ons land gearriveerd maar voor de fitis moeten we nog twee weken geduld hebben. Hij heeft vanuit het verre Afrika een langere reis af te leggen.
Lees meer >>

Lente op Zon-Aarde dag

Zondagmiddag 20 maart staat de zon om precies 13.33 uur staat de zon loodrecht op de evenaar. Overal op aarde is het dan evenlang dag als nacht. Maar er zijn uitzonderingen: in ons land duurt de dag ongeveer tien minuten langer dan de nacht. Over de lente, de zon en de reisperikelen van de luchtdeeltjes Buys en Ballot praten we met Peter Siegmund van het KNMI.
Lees meer

Wildzoekers

Je bent jong, dynamisch en je wilt wat: avontuur! De Wildzoekers komen daar graag in tegemoet. Deze nieuwe, landelijke natuurclub voor kinderen van 8 tot 16 jaar is een bundeling van zeven natuurorganisaties, w.o. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie.
Zaterdag presenteren de Wildzoekers zich met een spannende ontdekkingstocht en een eigen website.

De 'methode Ecomare'

Ruim achttien jaar heeft hij het natuurinformatiecentrum geleid, maar nu verruilt Jan Kuiper het Texelse dan toch voor het Castricumse: de directeur van Ecomare wordt directeur van het Noord Hollands Landschap. Bij zijn afscheid is hij geëerd met een symposium over 'natuur en milieueducatie volgens de methode Ecomare'. Wat is die methode?
meer over Ecomare in de 'Uit-tips'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.