Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

20 jaar na Rio

  •  
01-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zondag is het precies twintig jaar geleden dat in het Braziliaanse Rio de Janeiro de beroemde VN-conferentie begon over biodiversiteit. ‘Rio 1992’ is in de natuurwereld nog steeds een magisch begrip. We blikken terug en kijken vooruit naar de komende top, die over twee weken in dezelfde stad plaatsvindt. Een gesprek met D’66 Europarlementariër en rapporteur biodiversiteit Gerben-Jan Gerbrandy, die als delegatieleider naar Brazilië afreist met een flink wensenlijstje.
Rio+20 begint op 20 juni 2012 en alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties doen er aan mee. Het doel van de topconferentie is een wereldwijde groene economie zonder armoede. Gerben-Jan Gerbrandy zou in eerste instantie als officiële delegatieleider gaan van de Europese Commissie. Maar omdat de kosten van de hotelkamers in de Braziliaanse enorm zijn opgeschroefd tijdens de top, blijven de meeste delegatieleden thuis, als protest. Naast de delegatie van de Europese Commissie zullen president Barack Obama en Angela Merkel niet aanwezig zijn. Ook de Japanse premier Yoshihiko Noda komt niet naar Rio de Janeiro.
Volgens Gerbrandy is de afwezigheid van zoveel belangrijke leider een groot probleem. Volgens hem is een nieuw akkoord in Rio van levensbelang. ‘Zo is er alle aanleiding om, net als 20 jaar geleden in Rio en 10 jaar geleden met de Millenniumdoelen, wereldwijd nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen af te spreken. Met de groeiende wereldpopulatie en het stijgende welvaartsniveau hebben we in 2050 twee planeten nodig om de mensheid te onderhouden. We moeten nu slimme keuzes maken. Het is de enige manier om onze welvaart en die van komende generaties te garanderen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.