Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

20.000 sterns kwijt

  •  
05-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
jvdw_stern.jpg
Normaal slapen er tienduizenden zwarte sterns in de zomer op het eilandje De Kreupel, bij Andijk. Dit jaar heeft onderzoeker Jan van der Winden nog geen idee waar de vogels zijn gebleven. Het verdwijnen van de sterns is opnieuw een aanwijzing dat de visetende vogels rond het IJsselmeer het moeilijk hebben.
Grootste slaapplaats
De afgelopen jaren was De Kreupel misschien wel de grootste slaapplaats voor zwarte sterns in West-Europa. De vogels verzamelden daar na het broedseizoen, om op te vetten en uit te rusten voor de trek van duizenden kilometers naar Afrika. Van der Winden en de andere vrijwillige vogeltellers van de telgroep 'De Kreupel' weten nog niet waar de sterns nu zijn.
Meer problemen in het IJsselmeer?
Misschien zijn de vogels gewoon naar een andere, betere plek verkast. Maar het kan ook zijn dat er een groter probleem speelt in het IJsselmeer, veronderstelt Van der Winden. 'Ook de visdieven die op de Kreupel broeden hebben een extreem slecht jaar achter de rug. Ze brachten letterlijk niet één jong groot. Zelfs de meeuwen en aalscholvers doen het dit jaar slecht. Het zou een teken kunnen zijn dat er meer aan de hand is. Het IJsselmeer wordt schoner en helderder. Dat is op zichzelf goed nieuws, maar het is nog onduidelijk wat dat betekent voor bijvoorbeeld de beschikbaarheid van spiering, waar de sterns het van moeten hebben. En helaas komen er nog geen andere vissen voor terug in het heldere water. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld de harde oevers van het IJsselmeer, waar vissen slecht kunnen paaien, en ook met de visserij', aldus Van der Winden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.