Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2 oktober 2005

  •  
02-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_139078.jpg

© wateronderzoek

Draaiboek uitzending:

8.00-9.00:
-Impressie Capitool
-Inhoudsopgave
-Vissen naar kokerjufferlarven
-Nieuwsoverzicht
-Vers "Ingezonden brief"
-Nonnetjes en de garnaal
-Fenolijn
-Govert Schilling over de zonsverduistering
9.00-10.00:
-Welkom: helicopters en burlende edelherten
-Eurobirdwatch + commentaar Vogelbescherming
-Kinderen en natuur
-Midas Dekkers: de mierenleuw
-Annelies Freriks over dierenrechten

Kinderen en natuur

Als je kinderen gevoel voor natuur wil bijbrengen, kun je niet vroeg genoeg beginnen, aldus Marc Veekamp van de Stichting Veldwerk Nederland. Niet alleen kleuters, maar ook kinderen van nul tot vier jaar kun je al van alles laten beleven. Twee ROC’s krijgen sinds vorig jaar verplichte natuurlessen voor leidsters in opleiding, want veel juffen-in-spé moeten weinig hebben van spinnen, slakken en torretjes.
Stichting Veldwerk Nederland >>

Kokerjufferlarven

Onlangs verscheen het boek De Nederlandse kokerjufferlarven van Bert Higler.Veertig jaar deed hij onderzoek naar dit relatief onbekende waterinsect, waarvan maar liefst honderdvijftig soorten in ons land te vinden zijn. En dat stemt hoopvol, want kokerjuffers zijn een belangrijke graadmeter voor de waterkwaliteit. Zou de vijver bij het Capitool ook schoon zijn?
Lees meer >>

Dier en Recht

Met alleen een plakje worst voor de hond en een wortel voor het konijn op dierendag kom je er niet. Dieren hebben rechten nodig. Op dat gebied is er veel gaande. Zo geldt sinds 1 oktober de nieuwe Natuurbeschermingswet. Maar nog niet zo lang geleden werd de Flora- en Faunawet uit 2002 versoepeld. Hoe veilig kunnen dieren zich met deze twee wetten wanen en hoe worden ze gecompenseerd als hun leefgebied toch wordt aangetast? We praten erover met professor Annelies Freriks. Zij is sinds begin dit jaar hoogleraar Dier en Recht aan de Universiteit Utrecht.

Vogeltrektellen op Texel

Dit weekeinde wordt weer de  Euro Birdwatch gehouden. Op initiatief van Birdlife International gaan duizenden vogelaars door heel Europa trekvogels tellen. Dit jaar doet een bijzondere club mee aan het evenement: de Dutch Birding Association zoekt normaal alleen naar héél bijzondere soorten. Maar omdat ze toch op het noordpuntje van Texel zijn voor hun jaarlijkse Dutch Birding week, tellen ze nu ook de grote aantallen doortrekkers.

Garnaal vergrijpt zich aan nonnetje

De hoeveelheid schelpdieren op het Wad varieert enorm van jaar tot jaar. Maar hoe komt dat? Oscar Bos van het NIOZ op Texel onderzocht de relatie tussen de hoeveelheid van een algemeen schelpdier: het nonnetje en de hoeveelheid algen, het zonlicht en nota bene de garnalen. Want die laatsten blijken zich op grote schaal aan jonge nonnetjes te vergrijpen als die in een bepaald jaar wat kleiner zijn dan normaal

Maan schuift voor zon

Komende maandag is er een zonsverduistering te zien:  geen totale, maar een gedeeltelijke. Het felle oppervlak van de zon wordt afgedekt door het silhouet van de maan. De maan schuift rond 10.00 uur vóór de zon, het maximum is rond 11.00 uur. In Nederland te zien als een hap uit de zon, maar Madrilenen zien maandagochtend op het maximum van de verduistering een ring van vuur aan de hemel.
Meer informatie over het weer en de weerquiz >>
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.