2 november 2003
• 02-11-2003
• leestijd 2 minuten
Wat te doen tegen steeds meer auto's?
In London is de tolheffing een succes. Middenstanders klagen, want het winkelend publiek blijft weg, maar volgens burgemeester Ken Livingston is de "Congestion Charge" zo succesvol dat de ingreep minder opbrengt dan verwacht, waardoor de verwachte investeringen in het openbaar vervoer weer achterblijven.
In Nederland heeft Het Sociaal Cultureel Planbureau deze week een rapport uitgebracht waarin wordt becijferd hoe het land langzaam overspoeld wordt met auto's. Wat is daar nog tegen te doen? En is de Londonse tolheffing ook iets voor Amsterdam, Rotterdam en andere Nederlandse steden? Vroege Vogels is op reportage in London met correspondente Lia van Bekhoven en praat in de studio met de Delftse verkeersprofessor Bert van Wee.
De Biesbosch na de Don-Boscovloed
Het was de Sint-Elisabethsvloed die in 1421 de binnenzee deed ontstaan waarin zich geleidelijk de Biesbosch vormde. Sinds die tijd is elke hoge waterstand van invloed op de natuur in de Biesbosch. Vooral het extreem hoge water van 31 januari 1995 – de naamdag van Don Bosco – zorgde voor een metamorfose. Biesboschwachter Jacques van der Neut en journalist Wim van Wijk hebben de veranderingen van de laatste tien jaar beschreven in het boek “De Biesbosch na de Don-Boscovloed”. Een reportage van een vaartocht door het gebied met beide heren én met Wil Thijsen, gepensioneerd natuurbeschermingsconsulent bij Staatsbosbeheer. Hij zorgde voor nationale opschudding toen hij in 1962 na een dijkdoorbraak in de Polder De Dood de dijk weigerde te herstellen en de natuur z’n werk liet doen: natuurontwikkeling avant la lettre.
Vlechtheggen komen weer terug
Door ruilverkaveling en prikkeldraad waren ze bijna uit ons land verdwenen. Maar een groeiende groep liefhebbers zorgt er voor dat er op steeds meer plaatsen weer originele gevlochten heggen te zien zijn. Bij de Stichting wAarde in Beek-Ubbergen worden in najaar en winter demonstraties en cursussen hegvlechten verzorgd.
Walvissen en andere zeewezens
In de tweede helft van de 16e eeuw speurde jutter en visserszoon Adriaen Coenen de Nederlandse kusten af op zoek naar aangespoelde zeewezens. Zijn mooiste en zeldzaamste vondsten legde hij vast in een manuscript boordevol aantekeningen en kleurrijke illustraties. Van een doodgewone haring tot een exotische maanvis. En walsvissen natuurlijk. Nu, in 2003, verschijnt Coenens eerste boek, “Het Walsvisboek”. Het is vermoedelijk één van de oudste geschriften ter wereld die helemaal gewijd zijn aan walvissen, zeezoogdieren, vissen en andere bewoners van de zeeën van Noordwest-Europa. Zeebioloog Kees Lankester heeft de teksten en illustraties van commentaar voorzien.