Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2 graden warmer is funest voor pinguïns

  •  
10-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pinguin_01.jpg
Een temperatuurstijging van 2 graden Celsius kan ervoor zorgen dat de pinguïnpopulatie op de Zuidpool drastisch kleiner wordt of zelfs verdwijnt. Volgens een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WWF) wordt 50 procent van de keizerpinguïns en 75 procent van de adéliepinguïns bedreigd door de opwarming van de aarde.
In het rapport, dat '2 graden is te veel' heet, staat dat die temperatuurstijging al binnen veertig jaar waarheid kan zijn als we de hoeveelheid CO2-uitstoot niet verminderen.
De temperatuurstijging leidt tot een afname van de hoeveelheid ijs. Pinguïns krijgen daardoor minder ruimte om te broeden. Ook zal de hoeveelheid krill (planktonkreeftjes) afnemen, waardoor pinguïns minder voedsel kunnen vinden.
De afgelopen vijftig jaar is het aantal keizerpinguïns al met 50 procent afgenomen. Ook de populatie adéliepinguïns is flink geslonken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.