2 miljard euro belastinggeld voor kolencentrale?
• 04-11-2010
• leestijd 2 minuten
Greenpeace plaatste een bouwbord op de Maasvlakte bij Rotterdam, uit protest tegen de kolencentrales van Electrabel en E.ON, die daar zijn gepland.
Vergroot fotoNederland — De Nederlandse regering heeft 2 miljard euro aan staatssteun beloofd voor de nieuwe vervuilende kolencentrale van E.ON. Zonder die toezegging was de kolencentrale er nooit gekomen. Vandaag besprak de Tweede Kamer deze ‘subsidie voor vervuiling’.
In 2007 legde Greenpeace de hand op de brieven van toenmalige ministers Joop Wijn en Maria van der Hoeven. Daaruit blijkt dat de regering tien jaar lang ongeveer 200 miljoen euro per jaar aan staatssteun wil geven aan energie-intensieve bedrijven als Tata Steel, Akzo Nobel en DSM, als zij stroom afnemen van de nieuwe kolencentrale van E.ON.
Omdat staatssteun van Europa niet mag, heeft de minister zich in Europa sterk gemaakt voor een uitzondering. En dat lijkt gewerkt te hebben. De Europese Commissie presenteert waarschijnlijk nog deze maand een richtlijn waarin deze uitzondering wordt gemaakt. Niets staat de huidige regering dan nog in de weg om de 2 miljard aan belastinggeld over te maken aan de industrie.
Greenpeace vindt het ronduit schandalig om vervuilende kolencentrales te spekken met belastinggeld. Kolencentrales zijn ronduit vervuilend en niet meer van deze tijd. De kolencentrale van E.ON gaat net zoveel CO2 uitstoten als 2 miljoen auto's en is daarmee een regelrechte ramp voor het klimaat. De overheid moet duidelijk kiezen voor het efficienter omgaan met energie en het stimuleren van schone energie, zoals windparken en zonne-energie. Greenpeace roept Minister Verhagen dan ook op om de deal van tafel te halen en het geld te steken in de schone energievoorziening van de toekomst
Doe ook via Twitter een oproep aan Verhagen: Richt een tweet aan @MaximeVerhagen en laat hem weten wat jij van deze deal vindt.
Links
Bron: Greenpeace