Vroege Vogels

2 april 2006

  •  
02-04-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_172437.jpg

Draaiboek uitzending

8.00 - 8.30 uur
9.00 - 10.00 uur

Top Biodiversiteit

Elf dagen lang is er gepraat op de Internationale Biodiversiteitstop in Brazilië over ontbossing, overbevissing en over het beschermen van kwetsbare natuur, maar wat heeft al dat praten opgeleverd? Staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel en Henk Simons van IUCN keren zaterdag terug op Schiphol en doen verslag.

Texelse Tuunwallen gerestaureerd

De Landschapswacht zet zich in om oude Nederlandse cultuurlandschappen te bewaren en goed te beheren. In alle provincies worden dit jaar graften, elzensingels, vlechtheggen en houtwallen onder de aandacht gebracht. Een reportage over de restauratie van een tuunwal op Texel, aan de voet van de Hoge Berg, onder toezicht van lammetjes van een paar dagen oud.

Nieuwe mossen

Mos heeft vaak een negatieve bijklank als verwoester van gazons en dat is jammer, want mos is niet alleen mooi en zacht, maar ook heel divers. Maar liefst 745 soorten zijn er te vinden in ons land. Door het veranderende klimaat zijn sommigen verdwenen, maar daar kwamen weer anderen voor terug. Alles wat u over de mosplant wilt weten is te vinden in de pas verschenen 'Beknopte Mosflora van Nederland en België'.
Auteurs: Henk Siebel & Heinjo During
Pagina's: 560
Uitvoering: gebonden, slappe kaft, zwart/wit
Prijs  € 49.95 (Leden KNNV  € 44.95)
ISBN: 90-5011-207-2

Vroegste vogels gevonden van 10 miljoen jaar oud

In Noord-Brabant is de afgelopen tijd een bijzondere collectie fossiele vogels gevonden: tussen de 3 en 10 miljoen jaar oude albatrossen, keerkringvogels en papegaaiduikers: Nederlands Vroegste Vogels. De collectie bestaat uit meer dan 200 botten en fragmenten en is de grootste en meest diverse ooit binnen Europa gevonden. Met name de gevonden keerkringvogels duiden op veel hogere, subtropische temperaturen dan tegenwoordig in Nederland.

Blauwschokkers boven de grond

Op biologische tuinderij Land & Boschzigt zien de akkers nog voornamelijk bruin, maar toch komen met name door de regen van afgelopen week de kiemplantjes van peulen en blauwschokkers - een soort capucijner - boven de grond. Volgens eigenaar Sijmen Brandsma is de lente nu echt begonnen!

Strandvondsten

Strandjutten is waarschijnlijk zo oud als het strandwandelen: zo lang er mensen langs de vloedlijn lopen vinden zij al spullen van hun gading. Auteur Jos van den Broek gaat vooral voor de natuurlijke vondsten. Een partij sportschoenen of wrakhout laat hij links liggen, hij gaat voor rennende tepelhoorntjes, gehoorbeentjes van dolfijnen of vossendrollen die een nachtelijk mysterie verraden. Van den Broek schreef er een mooi, anekdotisch boek over.
Strandvondsten, Jos van den Broek, ISBN: 9085710340   hardcover, 216 pagina's, rijk geïllustreerd in kleur. Prijs: € 14,95
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.