Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2,5 miljard liter water vervuild in Moerdijk

  •  
08-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
moerdijk_06.jpg
Tijdens de sanering op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk moet in totaal 2,5 miljard liter regen- en grondwater worden gezuiverd. De kosten op dit moment bedragen 35 tot 45 euro per 1000 liter. Voor dat tarief komt alleen de waterzuivering al uit rond 100 miljoen euro.
Schoonmaakoperatie
Maar projectleider Jeroen de Vugt van de gemeente Moerdijk verwacht dat de kosten nog aanzienlijk zullen dalen als de juiste zuiveringstechniek is uitgedokterd. Hij heeft dat gezegd in een presentatie aan de gemeenteraad. Tot dusver is voor de hele schoonmaakoperatie 70 miljoen euro begroot. Vooralsnog zijn er geen indicaties dat de raming niet binnen budget blijft, vertelden de projectleider en burgemeester de raad.
Gezuiverd water
Omdat er in Nederland geen enkel bedrijf is dat het water mag verwerken, is voor de zuivering van het vervuilde water een klein prototype installatie op het industrieterrein gebouwd. Het gezuiverde water wordt geloosd in de haven. Als experiment wordt de komende 2 jaar gezocht naar de juiste techniek. De projectleider kan niks concreets zeggen over de zuiveringskosten op langere termijn.

Jaren

De grondwatersanering moet tegen die tijd nog worden aanbesteed en komt voor rekening van de provincie Noord-Brabant. De hele operatie duurt vermoedelijk nog 5 tot 10 jaar.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.