19 september 2004
• 19-09-2004
• leestijd 2 minuten
Natuurbalans schetst somber beeld
Het gaat niet goed met de natuur in Nederland. Per saldo komt er weliswaar natuur bij, maar die natuur is erg versnipperd. Dat is de conclusie van de Natuurbalans, het jaarlijkse rapport over de toestand van de natuur, samengesteld door het Milieu- en Natuurplanbureau van het RIVM. Ook de aanleg van groene recreatiegebieden rond de grote steden komt nauwelijks van de grond. Bovendien heeft de decentralisatie een negatief effect op de natuur: provincies moeten strak de regie van de ruimtelijke ordening in handen houden, zo luidt het advies.
Gaan we nog de auto uit?
Het is de Week van de Vooruitgang, die aandacht moet vragen voor lopen, fietsen, openbaar vervoer en verantwoord autogebruik. Daarom is zondag 19 september uitgeroepen tot autovrije dag. Hoe staat het eigenlijk met de initiatieven om de Nederlander uit zijn auto te drijven? We nemen een nieuw carpool-initiatief onder de loep, de Easy Rider, waar de inwoners rondom Schiphol zich vanaf nu voor kunnen inschrijven, en we vragen verkeerspsycholoog Linda Steg of de autobestuurder ooit zal kunnen scheiden van zijn of haar ijzeren paard.
Renovatie stadspark leidt tot commotie
De gemeente Groningen heeft ambitieuze plannen om het grote Stadspark aan de rand van de stad de komende jaren voor tientallen miljoenen euro’s te renoveren. Het park, zo’n 140 hectare groot, is begin vorige eeuw ontstaan en kent veel achterstallig onderhoud. Maar nog vóór de plannen zijn uitgewerkt is er al een stichting tot behoud van het stadspark opgericht. En die heeft forse kritiek op de plannen van de gemeente.
Wanneer begint de herfst?
Door de droogte van 2003 kende Nederland vorig jaar een dor begin van de herfst. Dit jaar zijn de meeste bomen nog frisgroen wanneer op 22 september de zon boven de kreeftskeerkring staat. De onderzoekers van de Natuurkalender zijn dan ook weer erg benieuwd wanneer de bomen dit jaar wèl in herfstkleur staan.
Mysterieuze sterfgevallen in de Haarlemse Bavo kerk
Een mysterie in de Grote of St. Bavo kerk in Haarlem: ieder jaar kiezen vele tientallen vleermuizen de kerk als domicilie. Maar ieder jaar sterven er ook heel veel vleermuizen in de kerk. Henk Soetens, de koster van de Bavo is erg begaan met het lot van 'zijn' vleermuizen (ook al poepen ze de hele kerk onder). Maar tot nu toe is er niemand die hem kan vertellen waar de dieren aan bezwijken ...
Herinrichting Jeker
Onlangs is een belangrijk deel van het Zuid Limburgse riviertje de Jeker vernieuwd. Dat was hard nodig, want na elke flinke regenbui stonden grote delen van Maastricht onder water. Het waterschap Roer en Overmaas nam het grootste deel van de Jeker onder handen; stichting het Limburgs Landschap ontfermt zich over een stukje bij Chateau Neercanne aan de Belgische grens. De Jeker werd voor een belangrijk deel weer teruggebracht in de oorsponkelijke staat en mag naar hartelust meanderen. Een herstelde kasteelvijver completeert het beeld.