Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

19 oktober 2003

  •  
19-10-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1850.jpg

© paddestoel

Paddenstoelenweelde op de wasplaatgraslanden

De Amsterdamse Waterleidingduinen tussen Zandvoort en Noordwijk vormen een van de rijkste gebieden van Nederland voor de zogenoemde wasplaten. Deze groep van paddestoelen met hun wasachtige oppervlak gedijen goed bij voedselarme omstandigheden in open graslanden. De bloei van de paddestoelen is dan ook een beloning voor al het maaien en begrazen dat de laatste decennia in dit gebied is uitgevoerd.

Van Beuzekoms omgekeerde carrière

Frits van Beuzekom was tot tien jaar geleden directeur van Staatsbosbeheer. Toen besloot hij om naar Frankrijk te emigreren en nu is hij boer met zo’n 50 koeien. Met die koeien beheert hij 100 hectare natuur in het gebied de Brenne, een waterrijk natuurgebied in het midden van Frankrijk. Die omgekeerde carrière bevalt hem uitstekend.

Rijdende kruidentuin illustreert de opwarming van het klimaat

Door de verandering van het klimaat rukt de vegetatiezone op naar het noorden. Als de huidige trend zich voortzet, kunnen we over 2000 jaar in Nederland de mediterrane flora verwelkomen. Dat gegeven inspireerde vormgever René van Corven tot het ontwerpen van de zogenaamde mobiele kruidentuin: een vehikel met Nederlandse planten, dat zich met een snelheid van 1,67 meter per dag richting noordpool voortbeweegt. Want dat is de snelheid waarmee de vegetatie onder invloed van klimaatverandering per dag oprukt. Let dus op als uw tuin op de noord-zuid as licht, want uw voortuin wordt in twee weken uw achtertuin!

Prijs het dier

Onder die noemer voeren de Stichting Varkens in Nood en D66 actie voor een eerlijker prijsverhouding tussen biologisch en bio-industrieel vlees. Er wordt vooral een appèl gedaan op de supermarkten; die zouden in een convenant moeten afspreken alleen nog eerlijk geproduceerde producten te verkopen. Maar waarom steekt de politiek niet de hand in èigen boezem? We vragen het aan Boris van der Ham van D66, een van de initiatiefnemers van de actie.

EVA is weer laat!

In april zou het klaar zijn: het definitieve, in zwaar wetenschappelijk beton gefundeerde rapport over de effecten van de schelpdiervisserij. Maar het verschijnen van deze Evaluatie Schelpdiervisserijbeleid Tweede Fase, die al vier jaar op de rol staat, is uitgesteld. Eerst tot 1 september, toen tot 15 oktober. Maar afgelopen woensdag was er nog steeds geen rapport. De "afronding van enkele wetenschappelijke rapporten" kost meer tijd, zo schrijft minister Veerman. Wat voor effect heeft de vertraging voor de kokkels en de eidereenden? Daarover praten we met Hans Revier, directeur van de Waddenvereniging.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor