Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

19 maart 2006

  •  
19-03-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_170229.jpg

draaiboek uitzending

08.00 - 08.30
08.30 - 09.00
09.00 - 10.000

Biodiversiteitstop: Hoe bescherm je een oerbos?

Gewapend met een meetlint trok Klaas de Jong door Paradise Forest in Papoea-Nieuw-Guinea. Als vrijwilliger van Greenpeace hielp hij de lokale bevolking hun bos te beschermen tegen illegale houtkap, simpelweg door het in kaart te brengen. Samen met zijn collega Hilde Stroot vertelt hij in Vroege Vogels over de bedreiging van oerbossen, hoe illegaal gekapt hout ook in Nederland terecht komt en wat er (behalve mensen met meetlinten het bos insturen) op de Internationale Biodiversiteitstop moet gebeuren om de oerbossen voor eens en altijd te beschermen.

Energieproduceren in de kas

Tien procent van het aardgasverbruik komt voor rekening van de glastuinbouw. Tegelijk doen tuinders 's zomers juist een hoop moeite om overtollige warmte kwijt te raken. Een slimme warmtewisselaar biedt een oplossing voor deze verspilling: de zomerwarmte wordt in de grond opgeslagen om hem 's winters weer te gebruiken. De kas wordt zo een netto producent van energie. Verslag van de eerste grote praktijkproef in het Gelderse Huissen.

Lente in Thijsse's Hof

"Het is nog niet uitgemaakt wie het eerst de lente proclameert ..." Precies honderd jaar geleden opende Jac.P. Thijsse met deze zin zijn Verkade album 'Lente'. Het koude voorjaar van 2006 laat zien dat het boek nog weinig aan zeggingskracht verloren heeft. Met rondleider Ekke Wolters gaan we op zoek naar lentebodes in Thijsse's Hof in Bloemendaal. (foto: Thijsse's Hof)

Voorspelmodule Natuurkalender

Wanneer gaat de dagpauwoog vliegen en op welke datum komt speenkruid massaal in bloei? Vanaf deze week kunt u op de website natuurkalender.nl zien wanneer de ontwikkeling van veel soorten planten en vlinders wordt verwacht. Een computermodel, dat gevoed wordt met alle waarnemingen én met actuele weersverwachtingen, rekent het voor u uit.
Meer informatie over de voorspelmodule >>

''Roving Bandits'' van de Wereldzeeën

In het wetenschappelijk tijdschrift Science waarschuwt deze week een internationale groep wetenschappers voor een naderend drama in de oceanen. Mobiele visbedrijven plunderen de wereldzeeën op ongekende schaal: deze 'roving bandits' volgen de 'hit and run' tactiek. Ze vangen commercieel goede vissoorten helemaal weg in een gebied en verplaatsen dan hun schepen naar volgende visgronden.

De minister en energiebesparing

Nederland kan de komende tien jaar 25% besparen op zijn energiegebruik zonder comfortverlies en zonder economische schade, zegt de stichting Natuur en Milieu. Minister Brinkhorst van economische zaken kreeg een tien-puntenplan en een scheurkalender aangeboden met de boodschap: energiebesparing is niet een kwestie van kunnen, maar van willen.

Actiedag tegen zeehondenjacht

Wereldwijd verzamelden actievoerders zich afgelopen woensdag met zakkenvol handtekeningen bij de hekken van de Canades ambassades om te protesteren tegen de omstreden zeehondenjacht. Juist op deze dag maakte Canada ook haar "vangst"quota bekend voor 2006: 325.000 zeehonden zullen opnieuw een wrede dood vinden, louter en alleen vanwege hun vacht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.