Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

19 juni 2005

  •  
19-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_114894.jpg

Draaiboek

08.00-08.30:
-Impressie Capitool
-Slechtvalken ringen
-Nieuwsblok
08.30 - 09.00:
-Vers
-Vuilwatertanks
-Fenolijn
-Zonnekrachtmeter
09.00-10.00:
-Gelderland Groen
-Tommy Wieringa over A6-A9
-Europese natuur: zeedorpenlandschap
-Column Midas: de zieke papegaai
-Walvisconferentie met Gert Jan Gast  en Geert Drieman van Greenpeace

Ivo en Margreet

Tijdens de 'afscheidsmaand' van Ivo komen zijn vroeger partners nog een keertje langs. Deze week is Margreet Reijntjes duo-presentator - zij was aan Vroege Vogels verbonden van 1998-2003.
Lees de biografie van Margreet Reijntjes

Nieuwe boot: nu met vuilwatertank!

Onlangs werd een convenant getekend tussen de watersportbedrijven en de bedrijvers van de watersport. De strekking: vanaf nu zullen nieuwe boten alleen nog met een vuilwatertank worden geleverd. De maatregel is een opstapje naar 1-1-2009. Dan zal het lozen van poep en pies vanuit plezierbootjes op het oppervlaktewater helemaal verboden worden (ook voor oude boten)

Slechtvalken ringen

De voortplanting van de slechtvalk in Nederland is een succes-story. In 1990 was het eerste broedgeval en sindsdien stijgen de aantallen spectaculair. Dat maakt het ringen van de jongen steeds moeilijker, want de nesten zijn allemaal op grote hoogte. Klim mee naar 120 meter hoogte op een schoorsteen van de electriciteitscentrale op de Maasvlakte.
Slechtvalk-informatie>>

Groenboek Gelderland

Sinds de Nota Ruimte hebben provincies en gemeenten meer te zeggen over de ruimtelijke ordening. Voor natuur en milieu betekent het dat de bedreigingen van veel meer kanten komen. In Gelderland wordt nu gewerkt aan een nieuw Streekplan en daar bemoeit de provinciale milieufederatie zich ook mee: Houd Gelderland Groen!

Actie tegen A6 - A9

Deze week leest auteur Tommy Wieringa zijn Column "Alles Verwachting" voor waarin hij zijn verontwaardiging uitspreekt tegen de aanleg van de snelwegverbinding tussen de A6 en de A9. De weg komt op enkele honderden meters van zijn huis te liggen: "Ik zal dan de gordijnen niet sluiten voor het donker, maar voor het licht ". Tommy Wieringa schreef o.a. de recent verschenen roman Joe Spe e dboot die volgend jaar zal worden verfilmd.

Europese natuur: Zeedorpenlandschap

Het zeedorpenlandschap wordt vanwege zijn soortenrijkdom ook wel het kalkgrasland van de duinen genoemd. Natuurgebied Harstenhoek bij Scheveningen bijvoorbeeld heeft plantjes als de Kegelsilene, Duinaveruit, Hondskruid en Blauwe bremraap. Die zijn daar gekomen dankzij het boeten van netten en het opwerpen van walletjes in het verleden. Nergens in Europa is dit landschap nog te vinden. Met hekken en shetlandpaarden wordt gewerkt aan het behoud ervan.

De zonkrachtmeter

In een eerdere uitzending hoorden we al hoe het KNMI de zonkracht meet met een apparaat dat op het dak staat. Maar daar blijft het niet bij, want binnenkort gaan een heleboel 3VWO leerlingen op vakantie met een zgn. zonkrachthorloge , dat precies meet hoe sterk de UV-straling op dat moment is. Met een sms-je wordt het KNMI op de hoogte gebracht, die het dan weer verwerkt op de internetsite. Zondag wordt het horloge getest.

Walvis Commissie

Op 19 juni begint in Ulsan, Zuid Korea, de jaarlijkse vergadering van de internationale walvisvaartcommissie. Het is spannend of het verbod op de jacht gehandhaafd blijft. En wat de Nederlandse houding is. In het Capitool zit Gert Jan Gast van Greenpeace en we hebben live contact met Zuid-Korea.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.