8.30 - 9.00
9.00 - 10.00
De nasleep van de technische storing van vorige uitzending
Doordat we op 12 februari moesten vluchten uit het Capitool naar een gewone Hilversumse studio zijn enkele geplande onderwerpen niet uitgezonden. Die staan nu gepland voor deze week. Het klopt dus als u denkt: "hé die dino's en dat snoeien heb ik al eerder zien langskomen...."
Vogelvide: redding voor huismus?
Dinsdag is de eerste Vogelvide in Noordwijk geplaatst door Vogelbescherming. Het is een ingenieuze oplossing die het dak beschermt en ruim broedgelegenheid voor de huismus creëert. Vroege Vogels stond aan de wieg van de uitvinding en mocht daarom het eerste exemplaar aanbrengen.
Langs Ankeveense petgaten
Wie vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in 's-Graveland de weg en het water oversteekt, komt via het Verlengde Bergse Pad in het gebied van de Ankeveense Plassen terecht. Daar heeft Natuurmonumenten vorig jaar weer twee nieuwe petgaten gegraven, om de cultuurhistorie van de veenwinning van eeuwen geleden weer gestalte te geven. Een voorproefje van de tweede Vroege Vogels-excursie, die zondag 26 februari plaatsvindt.
Kernenergie: graag of bedankt?
Kernenergie staat weer volop in de belangstelling. De voorstanders buitelen over elkaar heen om de voordelen voor het voetlicht te brengen. Maar de tegenstanders hadden deze opleving van de discussie al verwacht en hebben argumenten paraat en acties in petto. Welke dat zijn, vertelt Peer de Rijk, directeur van milieuorganisatie WISE, dè anti-kernenergie actiegroep in Nederland.
Dino's en Draken
In het oudste (en volgens Midas Dekkers ook het leukste) museum van Nederland is nu een tentoonstelling over draken, cyclopen, reuzen en griffioenen. Die mythische wezens hebben nooit echt geleefd, maar werden door onze verre voorvaderen verzonnen aan de hand van fossielen. Een bezoek aan Teylers Museum in Haarlem met conservator Bert Sliggers.
Friese polder onder water
Boeren en natuurbeheerders hebben niet altijd dezelfde belangen. In de zomerpolders van het Friese Noarderleech werd dat een paar jaar geleden weer eens pijnlijk duidelijk, toen de natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea besloot om een proefpolder onder water te zetten. Waar Friese boeren eeuwenlang bezig waren geweest land in te dijken, gingen natuurbeschermers de klok weer terug draaien.
Vijf jaar later zijn de gemoederen inmiddels een beetje bedaard en zijn de eerste resultaten te zien van deze proefverkweldering.
Snoeien! (of juist niet?)
Op Schaep en Burgh is fruitbomenspecialist Johan van Galen Last op dit moment bezig met het snoeiwerk. Veel andere bomen moet je nu juist NIET aan gaan lopen knippen, waarschuwt hij. Hoe zit dat precies met knoppen, snoeien, uitbotten en bloeden?
Natuurkalender: Fenolijn en Land & Boschzigt
Wekelijks hoort u een selectie uit de waarnemingen op onze Fenolijn 035 - 67 11 338. En dit jaar extra aandacht voor de seizoenen op de biologische tuinderij Land & Boschzigt. Sijmen Brandsma vertelt én schrijft een tuinweblog voor ons.