Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

18 september 2005

  •  
18-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_136672.jpg

Draaiboek:

-Impressie Capitool
-Nieuwe natuur op Schiermonnikoog
-Nieuwsblok
-Vers "Dieren"
-fietsen met de fietsrouteplanner
-Duurzame vis
-Autovrije dag
-Fenolijn
-Koraalonderzoek
-De boer als gids
-Midas en de Vensterspin
-Pieter van Geel over Prinsjesdag

Stel een vraag aan Van Geel

Twee dagen voor Prinsjesdag praten we met staatssecretaris Pieter van Geel over het milieubeleid. Welke groene maatregelen kunnen we dinsdag in de Troonrede verwachten, hoe ziet Van Geels Toekomstagenda Milieu eruit en hoe komt hij zijn belofte na dat in zijn ambtstermijn de milieudruk niet zal toenemen? Hebt u ook een prangende vraag aan de staatssecretaris, mail hem dan naar Vroege Vogels en luister zondag of we hem voor leggen.
Mail uw vraag (n.v.t)

De boer als gids

De "recreatieboer" wordt hij ook wel genoemd, want akkerbouwer William Vercraije uit de Noordoostpolder is behalve boer ook gids, die alles weet te vertellen over de geschiedenis van Schokland. Maar bovendien doet hij aan agrarisch natuurbeheer, legt hij zich toe op oude gewassen, houdt hij Lakenvelders en loopt er een wandelpad over zijn erf. Dat allemaal om het hoofd boven water te houden.

Rijk koraal in arme zee

Darwin schijnt er zijn hoofd al over te hebben gebroken: hoe kan het toch dat koraalriffen zulke rijke systemen zijn temidden van een vaak arme oceaan. NIOZ-onderzoeker Sander Scheffers denkt het antwoord te hebben. Het geheim schuilt niet in de algen en vissen die op, maar de bewoners die diep in het rif leven.

Nieuwe natuur op Schiermonnikoog

Waar tot vijf jaar geleden de badgasten nog op het strand lagen te zonnen, broeden nu in het voorjaar de wulpen en kieviten. Door natuurlijke zandophoging is de laatste jaren over de volle lengte van Schiermonnikoog een nieuwe duinenrij ontstaan. Tussen de nieuwe en oude duinen ontwikkelt zich nu een groene strook met unieke vegetatie, met zeldzame soorten als rode ogentroost en parnassia.

Duurzaam gevangen vis uit de Waddenzee

De Waddengroep is een stichting die duurzame, milieuvriendelijke plattelandsontwikkeling rond de Waddenzee nastreeft. Onder de naam 'Waddengoud' wil de stichting streekproducten op de markt brengen. Aanstaande maandag wordt zo'n product gelanceerd: duurzaam gevangen harder en zeebaars uit de Waddenzee. Visser Barbara Rodenburg vertelt wat er zo duurzaam is aan deze vis.

(Zie hier de website van de Waddengroep)

(Zie hier de website van de Waddengroep)

Autovrije zondag

Het kan niemand zijn ontgaan: deze week is het de Week van de Vooruitgang. Van alles wordt bedacht om het autogebruik terug te dringen. Zondag laten in ruim 13 gemeenten inwoners -als het goed is- de auto staan. Wat kun je dan beter doen op zo'n dag dan fietsen? Zeker met de nieuwe Digitale Fietsrouteplanner van de Fietsersbond achter de hand.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.