Vroege Vogels
9.00 - 10.00

Uitgestorven mossoort ontdekt

Onderzoeker Laurens Sparrius van de Universiteit van Amsterdam ontdekte deze week een uitgestorven gewaande mossoort in het Nationaal Park De Hoge Veluwe: het Rijstkorrelmos. Het gaat om een mosje van nog geen vierkante decimeter groot, gevonden op de grootste korstmossteppe van West-Europa.

Landje van Geijsel

In de oksel van de A2 en de A9 ligt een paradijsje voor weidevogels. Nu alweer voor het achtste seizoen zet boer Jan Geijsel zijn land in het vroege voorjaar onder water om vele duizenden grutto's, tureluurs, kieviten, en kemphanen te plezieren bij hun aankomst uit de overwinteringsgebieden. De vogels -en daarmee ook een groeiend legertje vogelaars- weten het te waarderen!

Aliens op Antarctica?

Wat hebben katten en paardenbloemen gemeen? Dat ze door de mens op Antarctica zijn gebracht. Zo is het klittenband van een pooljas onbedoeld een prima transportmiddel voor zaden. Hoeveel nieuwe soorten komen er inmiddels voor op dit koude en geïsoleerde continent? Ad Huiskes is poolonderzoeker bij het Nederlands Ecologisch Instituut in Yerseke, en hij gaat het onderzoeken.

Natuur op drift

Het is niet direct van de ene dag op de andere te zien, maar de natuur is op drift. Dankzij de temperatuurstijging verschuiven klimaatgrenzen zo'n vier kilometer per jaar naar het noorden en dat is te zien. Soorten komen of verplaatsen zich, tenzij ze op barrieres stuiten, zoals het Noordzeekanaal bij IJmuiden. (foto: Rolf Roos)

Gastcolumnist 5

Goed voorbeeld doet goed volgen. Onder dit aloude credo zendt Vroege Vogels elke week de 'Columnist van de Week' uit. Elke zondag hoort u een een column van een bekende schrijver, mileudeskundige, bioloog of politicus met een verfrissende kijk op natuur en milieu. Vorige week vertelde Hans Dorrestijn over zijn ervaring met een zwaan. Wie volgt?

Recycle uw oude mobieltje

Stuur uw oude mobieltje in naar Recell in Bergschenhoek. Van ieder ingeleverd toestel gaat 3,50 naar het Utrechts Landschap om de natuur op Vliegbasis Soesterberg veilig te stellen. Hier volgt het adres: Vroege Vogels, Antwoordnr. 91108, 3009 WB Rotterdam  De mobieltjes die nog gebruikt kunnen worden gaan naar Afrika. Uit de overige toestellen worden de edelmetalen gehaald.

Kamsalamanderexpeditie

Met amfibieënexpert Gertjan Martens van RAVON op zoek naar de kamsalamander op de 's Gravelandse landgoederen. De eerste eitjes zijn al gelegd en zitten verstopt tussen de dichtgevouwen bladeren die onder water verstopt zitten. Deze niet alledaagse salamanders zien er imposant uit. Bovendien houden ze er bijzondere paringsrituelen op na.
Lees meer over de kamsalamander> > (OOK FOTO'S VAN DE UITZENDING)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.