8.30 - 9.00 uur
9.00 - 10.00 uur
Groen Geld
Een wijd verbreid misverstand: natuur is duur. De meeste mensen (en zeker de meeste politici) denken dat de natuur ons jaarlijks vele miljoenen kost. Dat misverstand gaat Drs. Tom Bade uit de weg ruimen. Hij is bezig met een promotieonderzoek aan de Erasmusuniversiteit over de economische baten van de natuur. Als je alles meerekent dan kost de natuur ons geen geld, maar levert het groen ons kapitalen op.
Junikevers
Die van mei zijn het bekendst, maar je hebt ook kevers die naar de maanden juni en juli zijn genoemd. Middenin deze maandkever-periode gaan we op zoek naar de kevers en hun larven, de engerlingen. Entomoloog Frans van Alebeek onderzoekt of ze ook in het gazon voor het Capitool voorkomen.
Sijmen!
Een paar dagen voor het begin van de astronomische zomer komt de oogst van de "koninkjes" echt op gang. Op de biologische tuinderij Land & Boschzigt knielt Sijmen Brandsma tussen de onbespoten aardbeien.
Biologisch moet goedkoper
De vroegere directeur van het Platform Biologica, Jan Wieringa, houdt nu zelf biologisch-dynamische koeien: blaarkoppen. Voor de zuivel en het vlees van die koeien groeit zijn klandizie. Maar in het algemeen wil het nog niet erg vlotten met de afzet van biologische producten. Op dit moment worden in een aantal supermarkten prijsexperimenten gehouden. Wieringa heeft z'n eigen oplossing bedacht om de markt voor biologische producten te verbeteren.
Grote grazers in Oostvaardersplassen: hoe verder?
Donderdag komt het rapport van de internationale commissie die onderzoek doet naar de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Bijvoeren in de winter? Afschieten van zwakke dieren? De natuur z'n gang laten gaan? Of het gebied vergroten en 'koppelen' aan de Veluwe. Op reportage met boswachter Jan Griekspoor tussen de Heckrunderen, konikpaarden en edelherten.
A6A9 bedreigt ook de Aetsveldse Polder
De Aetsveldse polder is met zijn weilanden, koeien en weidevogels een typisch Hollands plaatje, dat al honderden jaren hetzelfde is. Het meest opvallend zijn de weidsheid en de rust, zo op een steenworp van Amsterdam. Maar wat zal er van die rust overblijven als het doortrekken van de A6-A9 doorgaat?
Wind van zee
Deze week zijn voor de kust van Egmond de eerste windmolens geplaatst van Nederlands eerste grote windmolenpark op zee. Dat betekent straks meer groene stroom, maar nog onduidelijk is wat de effecten zijn op vogels, vissen en zeezoogdieren in en om het windmolenpark. Biologen van instituut Imares gaan dat de komende tijd onderzoeken.