Vroege Vogels

18 februari 2007

  •  
18-02-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_249967.jpg

Draaiboek

8.05 - 9.00 uur
  De eerste ochtendfoto
/a>  Welkom
  Natuurfotograaf Paul van Gaalen
  Mussen lokken in Haarlem
  Nieuwsoverzicht (incl. Groesbeekse kippen en Bamboemuggen)
  Jetske Nagtglas (Greenpeace) en de walvisjagers
  Natuurfotograaf Paul van Gaalen vervolgt
  Schelpdiervissers Mauritanië
9.00 - 10.00 uur
  Gastcolumnist 1: Jaap Dirkmaat
  Introductie milieuminister Jacqueline Cramer
  Mirjam de Rijk (St. Natuur & Milieu) en Henkjan Kievit (De Landschappen) over het groengehalte van Balkenende-4
  Fenolijn & natuurverwachting
  Bomenkap voor veldkrekels Hoorneboeg
  Presentatie boek 'Natuur In Beeld'

Gastcolumnist 1

Vanaf 18 februari wordt de column in Vroege Vogels verzorgd door wisselende schrijvers. We kunnen putten uit een groot reservoir van deskundigen: biologen, cabaretiers, vogelaars, politici, milieukundigen, professoren, botanici, literatoren. De eerste gastcolumnist was Jaap Dirkmaat.

Schelpdiervisserij bij Banc d'Arguin?

Het lijkt er sterk op dat de Mauritaanse minister van visserij toestemming zal verlenen aan het bedrijf Holland Shellfish om op venusschelpen te gaan vissen, net buiten het natuurgebied Banc d'Arguin. Een eerste concessie zou dan gekoppeld worden aan een ecologisch onderzoek naar de mogelijke effecten. Wordt het rijkste visgebied van West Afrika en de winterverblijfplaats van miljoenen wadvogels bedreigd?

Milieu en Natuur in Balkenende-4

Milieuprofessor Jacqueline Cramer is de nieuwe minister van VROM namens de PvdA. CDA-kamerlid Gerda Verburg 'doet' de natuur in Balkenende-4. Reacties van Stichting Natuur & Milieu en De Landschappen.

De natuur van fotograaf Paul van Gaalen

Een grondige voorbereiding en heel veel geduld; dat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een goede natuurfoto, zo weet natuurfotograaf Paul van Gaalen. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan. Wij praten met hem naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Natuur in Beeld 2006’, een selectie van  de mooiste natuurfoto’s die dagelijks via de Vroege Vogels Nieuwsbrief gerpubliceerd worden. Van Gaalen geeft tips waarmee u óók zulke prachtige foto’s kunt maken.

Natuur in Beeld

De oogst van een jaar natuurfoto's van onze nieuwsbrief 'Natuur in Beeld' is gepubliceerd in een gebonden boek. Tijdens de uitzending krijgen de fotografen de eerste exemplaren uitgereikt. Het boek is niet te koop in de boekhandel, maar u kunt gratis een PDF downloaden. Of het via de VARA bestellen.

Bomenkap voor veldkrekel

De noordelijkste populatie van veldkrekels woont op de hei ten zuiden van Hilversum. Om hun overlevingskansen te vergroten worden vele tientallen bomen omgezaagd. Volgens het Goois Natuur Reservaat gaan ook andere dieren profiteren van open plekken in het bos.

Mussenlokken helpt!

Dick Coolen in Haarlem hoorde (in Vroege Vogels) over de achteruitgang van de huismussen in Nederland. Sindsdien voert hij dagelijks op een speciale mussenvoerplaats. En met succes: er komen dertig tot veertig mussen op af.
Komende week zullen we een beschrijving van de mussenvoerplek van Dick Coolen publiceren.

Milieuramp bij Antarctica?

Een aanvaring tussen een schip van Sea Shepherd en een Japanse walvisvaarder, en brand op een ander schip uit de Japanse walvisvloot, het lijkt wel oorlog op de Zuidelijke Oceaan. Het Greenpeaceschip 'Esperanza' is in de buurt van de walvisjagers om aktie te voeren en vreest voor een milieuramp door de brand op het Japanse schip. Zondagochtend live contact met de 'Esperanza' voor het laatste nieuws.
lees meer op het weblog van Jetske Nagtglas >>
Lees meer, download of bestel>>
Voor abonnees op onze email-Nieuwsbrief is de gastcolumn zondag ook te lezen>>
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.