Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

170.000 kuikens afgemaakt wegens vogelgriep

  •  
24-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
kuikens_pixabay

© Pixabay

Op een pluimveebedrijf in het Noord-Hollandse Grootschermer zijn alle 170.000 vleeskuikens afgemaakt omdat er vogelgriep was vastgesteld. Het gaat om een ernstig besmettelijke variant van het virus. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de ruiming uit.

Vervoersverbod

Binnen een straal van 1 kilometer ligt nog een ander pluimveebedrijf. Dat wordt nu volledig geblokkeerd en afgeschermd en de komende periode grondig gecontroleerd op vogelgriep. Voor een bedrijf dat in een straal van 10 kilometer rond het bedrijf ligt, geldt per direct een vervoersverbod.

De NVWA ruimt ook in het Noord-Brabantse Willemstad een pluimveebedrijf. Daar is vogelgriep vastgesteld op een boerderij met 46.000 kuikens. Er liggen drie pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer, die worden allemaal gecontroleerd op het virus. Zeven boerderijen binnen tien kilometer van het getroffen bedrijf hebben een vervoersverbod gekregen.

Nog steeds maatregelen

Vanwege de grootschalige uitbraak van vogelgriep in heel Europa zijn nog steeds maatregelen van kracht. Mensen mogen niet zonder goede reden verblijfplaatsen van risicovogels bezoeken. Hoenderachtigen, watervogels en loopvogels zijn de risicogroepen. Ook is er nog een ophokplicht van kracht.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.