Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

1700 Zeeuwse planten in de Flora Zeelandica

20 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
20180717_135229
 Met hulp van honderden vrijwilligers is elke vierkante kilometer van Zeeland in kaart gebracht en zijn alle aanwezige plantensoorten nauwkeurig beschreven. De net uitgekomen Flora Zeelandica is dan ook geen veldgids: met ruim duizend bladzijden weegt het maar liefst vier kilo. 
Tussen 2015 en 2018 is door een groep floristen hard gewerkt aan de samenstelling van een boek over de wilde planten van Zeeland: de Flora Zeelandica. Het team bestaat uit deskundige amateurs en professionals, allen op vrijwillige basis. Dit boek is vooral gebaseerd op informatie die is verzameld door honderden vrijwilligers. Daarnaast zijn ook alle beschikbare literatuur en gegevens uit diverse archieven verwerkt. Met name de (niet eerder gepubliceerde) provinciedekkende inventarisatie door de Provincie Zeeland in 1976-1987 biedt een prachtige vergelijking met de huidige situatie.
Het boek bestaat voor driekwart uit een overzicht van alle in Zeeland in het wild aangetroffen plantensoorten. De informatieve teksten van de 1300 oorspronkelijk wilde of ingeburgerde soorten zijn voorzien van een kleurenfoto, een samenvattende tabel met o.a. de verspreiding per deelgebied, de trend en de wettelijke beschermingsstatus. Daarnaast is van de meeste soorten een kaart opgenomen met de verspreiding in Zeeland per km2 in de perioden 1970-1989 en 1990-2017. De 400 niet-ingeburgerde soorten hebben een korte tekst.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.