Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

17 april 2005

  •  
17-04-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_101956.jpg

Draaiboek 17 april 2005

8.00 - 8.30 uur
Opening uitzending: de pinksterbloem
Tune met programma-overzicht
Ontdek de vogeltrek: de veldleeuwerik
Nieuwsblok
8.30 - 9.00
Vers: ik gaf mijn meisje kersen
Koeien terug in de wei bij René Kemp, 's Graveland
Museumvogels
Geen doortrekking A6 - A9: Vecht voor de Vecht
9.00 - 10.00 uur
Bomen kappen in broedseizoen
Drijfzaden komen van ver
Midas Dekkers "De Proefduif"
Frits Maas en Sietzo Dijkhuizen over 100 jaar Natuurmonumenten
Voorzitter Wijffels en oud voorzitter Winsemius over Natuurmonumenten

100 jaar Natuurmonumenten

Op 22 april 1905 werd in de Koningszaal van Artis door enkele tientallen mensen de Vereeniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland opgericht. Dat wordt nu uitgebreid gevierd. Vroege Vogels gaat met twee natuurhistorici terug naar het oprichtingszaaltje. Op de foto v.l.n.r. Sietzo Dijkhuizen, de koperen herdenkingsplaquette en Frits Maas.
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Natuurmonumenten zijn ook twee boeken verschenen. Lees meer

Een vooruitblik op de komende eeuw

Met de huidige voorzitter van Natuurmonumenten (Herman Wijffels) en zijn voorganger (Pieter Winsemius) een studiogesprek over de toekomst van de natuur en het milieu. En de rol van de jarige daarin.

Tropische drijfzaden

Iedereen kent de paardebloempluisjes die door de wind verspreid worden, of de merels die bessen eten en de zaden op een andere plek uitpoepen. Maar plantenzaden verspreiden zich ook nog op een derde manier: via het water. Deze zogeheten drijfzaden spoelen aan langs onze kust en zijn afkomstig uit de tropen. Met bioloog Gerhard Cadée gaan we op zoek naar deze curiosa.
Het boekje is een uitgave van de KNNV Strandwerkgroep. Het kost 7,50 euro en is te bestellen via de Strandwerkgroep

Foute vogel

In het Rijksmuseum hangt het schilderij 'Stilleven met gevogelte', van Willem van Aelst uit 1658. Op het bordje daaronder heeft het Rijksmuseum gezet dat het twee hanen, een ijsvogel en een waterral betreft. Maar dat is een aantal vogelende museumbezoekers in het verkeerde keelgat geschoten. Wat staat er wel op het schilderij? Wie het weet mag het zeggen!

Ontdek de vogeltrek deel 7: de Veldleeuwerik

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de jubelende zang van de veldleeuweriken in het voorjaar als een paraplu boven hei en veld hing. En zonder dat iemand het in de gaten had is de veldleeuwerik gereduceerd tot een Rode Lijst soort. Daarom voert Vogelbescherming dit voorjaar aktie om de veldleeuwerik te behouden. Met Nico de Haan en Kees de Pater van Vogelbescherming gaan we op zoek naar de laatste broedende paren op de Hoorneboegse heide bij Hilversum.

Koeien in de wei!

Een feest is het, elk voorjaar wanneer de koeien na een half jaar op stal te hebben gestaan, naar buiten mogen. Maar aan zeventien procent van de in totaal 1,5 miljoen koeien gaat dit feest de neus voorbij. Dierenbescherming, Milieudefensie en Natuurmonumenten willen supermarkten en de zuivelindustrie gaan bewegen erop toe te zien dat de koeien buiten lopen.
De 45 koeien van melkveehouder René Kemp in 's Graveland zullen live in de uitzending de stal verruilen voor het groen van de wei.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.