Wetenschappers hebben in China twee skeletten ontdekt van een dinosaurus die waarschijnlijk de oudste tot nu toe bekende voorouder van de Tyrannosaurus rex is. Het dier leefde zo'n 160 miljoen jaar geleden en is daarmee de oudste T.rex die is gevonden. Het fossiel werd vorig jaar ontdekt tijdens archeologisch onderzoek in het Junggar-bassin, in noordwest China. Het onderzoeksteam heeft de dinosaurus Guanlong wucaii genoemd: "gekroonde draak van de vijf gekleurde stenen" naar het kleurrijke gesteente van de vindplaats in de provincie Xinjiang.
De 160 miljoen jaar oude fossielen tonen aan dat deze tweebenige vleeseters al vroeg in de evolutie van de dinosauriërs ontstonden. Een team van paleontologen onder leiding van dr. Xu Xing publiceerde over de ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De nieuw ontdekte Guanlongs hadden op hun hoofd een opvallende kam die niet sterk genoeg was om als wapen te dienen. Men vermoedt dat de kam werd gebruikt om soortgenoten te herkennen of om ze af te troeven in het paringsritueel.
Tyrannosaurus Rex stond in centraal Azië en Noord-Amerika aan de top van de voedselketen. Hun formaat (9 tot 13 meter), grote schedel, korte voorpoten en enorme achterpoten maakten deze dieren tot de meest indrukwekkende dinosaurusfossielen.