Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

16 wolvenwelpen in Nederland geboren dit jaar

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
586 keer bekeken
  •  
bijzondere-ontmoeting_6285f7103fcaf_medium

Oog in oog met de wolf

© makkus

Dit jaar zijn er in Nederland bij vier wolvenparen minimaal 16 wolvenwelpen geboren. Er zijn dus vier roedels in Nederland (een roedel bestaat uit een paartje met jongen). Een van die roedels is voor het eerst in het noorden van het land gesignaleerd. Met behulp van foto’s en wildcamerabeelden zijn 16 welpen geteld, maar dit kunnen er meer zijn. 

Verspreiding  

Er verblijven minimaal drie wolven in Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân, drie in Park de Hoge Veluwe, zes op de Noord-Veluwe en vier op de Midden-Veluwe. Dit blijkt uit een rapportage van BIJ12 over de activiteit van de wolf in de periode van 1 mei t/m 31 juli 2022.

wolf_OttoJelsma

Wolf

© Otto Jelsma

Zwervende wolven 

Tussen 1 mei en 31 juli zijn er ook 11 zwervende wolven waargenomen in het noorden, oosten en midden van Nederland. Dit zijn doorgaans jonge, onervaren wolven die zoeken naar een eigen territorium. Een van die zwervende wolven werd begin juni doodgereden op de A50 ter hoogte van Apeldoorn-Noord.

wolf_natuurmonumenten

Wolf op de Veluwe

© Wolvenmeldpunt

Mannelijke wolf teruggekeerd

De mannelijke wolf genaamd GW1625m, die sinds februari 2020 op De Groote Heide leeft, is na een verblijf van enkele maanden in Duitsland weer terug in zijn oude territorium. Dit stelde BIJ12 vast op basis van camerabeelden en DNA dat op gedode schapen gevonden werd.

Bron: BIJ12

Meer over:

roedel, bij12, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.