Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

16 oktober 2005

  •  
16-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_141765.jpg

draaiboek 16 oktober 2005

8.00 - 8.30 uur
Kop: waar zijn de eikels
Mastjaar 2005
Nieuwsoverzicht
8.30 - 9.00 uur
Vers: De tussennnnn
Zeetrektellen op de Hondsbossche Zeewering
Koeknuffelen
9.00 - 10.00 uur
Oder delta is natuurpark geworden!
Midas met: de snortamarin
Fenolijn met koolmeesnieuws
gast: hoogleraar George Kowalchuk over onze 'bacterieplaneet' 

Opening 'Odra Delta Nature Park'

Langs de grens van Polen en Duitsland zijn oude landbouw- en defensieterreinen aangekocht. Daarbij heeft EUCC-Polen veel steun gehad vanuit Nederland. Onder andere van Natuurmonumenten, en van Vroege Vogels dat acht jaar geleden geld verstrekte om een 9 hectare groot rieteiland te kopen. Uiteraard zijn we aanwezig bij de officiële opening van het Natuurpark.

Zeevogeltrek

Jan-van-genten, aalscholvers, zeekoeten, grote sterns en eidereenden, ze trekken allemaal langs de vogeltrekpost bij de Hondsbossche zeewering. In deze periode wordt hier iedere ochtend iedere vogel die boven zee langsvliegt geturfd. Dit heeft de laatste jaren al interessante trends opgeleverd. Door vervuiling en voedselschaarste gaat hun aantal achteruit. Bioloog Jan-Andries van Franeker van onderzoeksinstituut Alterra en Hans Peeters van Vogelbescherming tellen deze week voor dag en dauw de vroege vogels.
meer over de zeevogeltrek >>

Mastjaar?

Op sommige plaatsen regent het eikels. Elders zijn de beukennootjes juist schaars. Dus hoe zit het: is het nou een mastjaar of niet? Bomendeskundige Anne Oosterbaan van Alterra komt vertellen hoe het zit (en legt ook uit wat eigenlijk een mastjaar is)

Bacteriën aan de macht!

We leven op een planeet van microben! Dat stelde professor George Kowalchuk vorige week bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar plant-bacterie interacties aan de VU in Amsterdam. Er leven nog enorm veel bacteriën op aarde waar wij het bestaan nog niet eens van vermoeden. Er zouden ook heel nuttige bacteriën tussen kunnen zitten...  (op de foto een oude bekende: de darmbacterie E. coli)

Knuffelen met een koe

Marente Hupkes heeft een melkveebedrijf in Voorst. Maar behalve melkveehoudster noemt ze zichzelf ook "inspirator" en geeft ze cursussen koe-knuffelen. Bedrijven komen op haar bedrijf voor teambuildingsessies en koe-knuffelarrangementen. Ontstressen en onthaasten, want lekker tegen een warm dier van 700 kilo aanzitten, daar kom je van tot rust.
meer over koe-knuffelen >>
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.