Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

16 mei 2004

  •  
16-05-2004
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card

Vleermuizen & infrastructuur

Officieel moet er bij grote projecten goed bekeken worden wat de invloed van de nieuwe woonwijk/spoorlijn/autosnelweg/bedrijventerrein is op de aanwezige (beschermde) dieren. De praktijk leert dat de projectontwikkelaar of overheid vaak niet veel meer doet dan bestaande rapporten raadplegen. Daarin staat of er bepaalde soorten in die regio voorkomen, maar het is vaak weinig concreet. Als er al veldonderzoek gebeurt dan moet dat meestal op een koopje. Herman Limpens is vleermuisdeskundige van de VZZ met een goed overzicht.

Zwemmen in bagger

De huidige mogelijkheden om alle baggerspecie, die vrijkomt bij de schoonmaak van ons oppervlaktewater, op een verantwoorde manier te verwerken schieten tekort. De komende tijd krijgen we in Nederland te maken met 30 miljoen kubieke meter slib, vervuild met o.a. zware metalen, waar een oplossing voor gevonden moet worden. Een adviesbureau heeft er één bedacht: door voormalige stortplaatsen te ontmantelen komt er meer dan voldoende plaats vrij om die 30 miljoen kuub in kwijt te kunnen. Na het volstorten met baggerslib komt er een laag overheen, en daar bovenop kan dan weer een recreatieplas worden aangelegd, waar je, denkt het adviesbureau, zorgeloos en veilig in kunt zwemmen.

Papegaaien zijn geen kooivogels

Er zijn misschien wel 4 miljoen eenzame huisdieren in Nederland, zo maakte de Sophia Vereniging tot bescherming van dieren deze afgelopen Week van het Huisdier bekend. Daar behoren zeer zeker ook veel papegaaien toe. Vogels die krijsen, bijten, zichzelf kaalplukken: dat komt vaak omdat hun eigenaren niet goed met ze omgaan, vindt Jan Hooimeijer, vogeldierenarts en voorzitter van de Stichting Papegaaien en Parkieten Welzijn. "Je moet een papegaai met respect behandelen", zegt Hooimeijer, "neem een papegaai mee naar buiten toe als je een wandeling maakt, maar laat hem niet hele dagen alleen thuis in een kooi zitten". De stichting organiseert komende zondag de Papegaaien en Parkieten Dag in Ouwehands Dierenpark. Niet alleen voor vogeleigenaren, maar de vogels zelf mogen ook mee de dierentuin in!

Goede Visgids met duurzaam gevangen of gekweekte vis

Welke vis kan je met goed fatsoen eten zonder mee te werken aan het uitroeien van de betreffende soort? Wie op de markt met die vraag worstelt, die vindt vanaf komende week een leidraad in De Goede Visgids van Stichting de Noordzee. Tot groot genoegen van de auteur, culinair journalist Wouter Klootwijk, kan je op dit moment met een gerust hart een harinkje happen. Maar paling of kabeljauw uit de Noordzee, die kan je ter bescherming van de soort beter laten liggen.

Rietoogst bedreigt moerasvogels

Nederland zou als deltagebied een walhalla voor moerasvogels moeten zijn, maar niets is minder waar. Door verdroging, waterkwaliteit en rietoogst worden deze vogels in hun voortbestaan bedreigd. In veel moerasgebieden wordt zo'n 70% tot 100% van het riet weggehaald, ieder jaar opnieuw. Vogelbescherming Nederland vindt dat het anders moet. Als je zo'n 15% laat staan, kan er veel leed voorkomen worden. De vraag is alleen of de rietsnijders zich willen laten overtuigen.

Hoe groen zijn de Europese politieke partijen?

Welke partij scoort in het Europees parlement het hoogst op de natuur- en milieuladder? In het kader van de Europese verkiezingen heeft de Stichting Natuur en Milieu niet alleen de verkiezingsprogramma's van de diverse partijen vergeleken, maar ook het stemgedrag van de Nederlandse europarlementariërs in de afgelopen jaren wat groene onderwerpen betreft. Bovendien zijn alle partijen en natuur- en milieutest onderworpen. Directeur Ad van den Biggelaar van de Stichting Natuur en Milieu maakt zondagochtend het resultaat bekend.

Water? Dat kan schoner!

Waar stemmen we precies voor bij de Europese verkiezingen op 10 juni? Aan de hand van het thema 'water' bespreken we dat met onder meer Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA), lid van de Milieucommissie. De Nederlandse regering heeft ervoor gekozen om de eisen die Brussel aan de kwaliteit van ons water stelt minimaal uit te voeren. Dorette Corbey vertelt waarom zij het daar niet mee eens is en wat daaraan te doen valt. De Vereniging van Waterwinbedrijven in Nederland legt uit wat de grootste bedreiging vormt voor ons drinkwater en wat Europa daarin kan betekenen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor