Lichtvervuiling
Nieuwsoverzicht
08.30 - 09.00 uur
Vers "Redactiesommen"
100 jaar Naardermeer: Albert Beintema blikt terug en vooruit
09.00 - 10.00 uur
Brandnetelteelt
Fenolijn en Arnold van Vliet over zachte januaridagen
Maanvissen gestrand
Ecoduct Soest zorgt voor onrust
De column van Midas: de Leeuwerik
De natuur op de Nicobaren, vóór en na de tsunami
Europees diploma Naardermeer
Dinsdag wordt het oudste Nederlandse natuurmonument geëerd met het Europees diploma van de Raad van Europa.Vorig jaar heeft een delegatie van die Raad de natuurwaarden in het gebied onderzocht. En goedgekeurd.
Een mooie start van het jubileumjaar van Natuurmonumenten. Ter gelegenheid daarvan verschijnt ook een boek over het Naardermeer, geschreven door bioloog Albert Beintema, die als scholier vijfenveertig jaar geleden toestemming kreeg om vogels te bekijken in het afgesloten gebied. Hij bracht er twee jaar lang al z'n vrije tijd door en vergelijkt nu zijn dagboekjes van toen met de huidige stand van de natuur.
"Het begon met het Naardermeer" - A. Beintema
160 blz., ISBN 9059560795, Fontaine Uitgevers
€ 19,90, vanaf maart 2005 verkrijgbaar
Rumoer over ecoduct
Dat de Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van natuurgebieden, belangrijk is voor bedreigde soorten, daar twijfelt niemand aan. Maar de praktische uitvoering kan nog weleens voor conflicten zorgen. Niet alleen bij boeren, die hun land niet zonder slag of stoot opofferen voor natuur. Ook in Soest zijn de gemoederen aardig verhit geraakt. Inzet van de strijd is een aan te leggen ecoduct over de Amersfoortsestraat, die de noordelijke en zuidelijke Heuvelrug met elkaar moeten verbinden. In project Hart voor de Heuvelrug betaalt nieuwbouw voor groenprojecten: zo kunnen er woningen gebouwd worden en wordt de natuur ook bediend. Bestuurders zijn blij, maar inwoners van Soest spreken van handjeklap.
De bijzondere natuur van de Nicobaren en de Andamanen
Drie weken na de tsunami in Azië is de hulp goed op gang gekomen. Behalve op de eilandengroep van de Andamanen en de Nicobaren. Op een van de eilanden worden de helikopters van de hulpverleners zelfs beschoten met pijl en boog door de lokale bevolking die niet op vreemdelingen zit te wachten.
Een van de zeer weinige westerlingen en zeker de enige Nederlander die ooit op de Nicobaren was, is bioloog René Dekker, vogelconservator van Naturalis in Leiden. Dekker vertelt over bevolking en natuur van deze eilanden.
Maanvissen op het Nederlandse strand
Eens in de zoveel tijd spoelt er een maanvis aan op de stranden van de Noordzee. Maar in de eerste twee weken van dit jaar zijn er al tien gestrand! Vissenconservator Martien van Oijen van Naturalis in Leiden tast nog in het duister over het waarom.
Effecten lichthinder op natuur
Midden in de nacht kun je een roodborstje horen kwinkeleren onder een lantaarnpaal. Leuk, maar natuurlijk is het niet. De hoeveelheid lichtverstoring is de laatste decennia toegenomen. Wat zijn precies de effecten op de natuur? Raken dieren echt in de war? En hoe reageert de mens op "teveel" licht?
Komende woensdag is er midden op de Veluwe een conferentie over lichthinder. De Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties geven daar de aftrap voor de campagne "
Laat het donker donker
".
En verder...
... zachte januaridagen leiden tot vroeg vliegende vlinders en vroeg bloeiende planten.