Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mosbloempje, bodem, Shell en alle overige onderwerpen

21 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1274 keer bekeken
  •  
Mosbloempjes (c) Rob Buiter
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 23 mei 2021 terug op de volgende startpunten:

00:10:36 - Exploderende mosbloempjes
00:19:57 - 1500 soorten in de tuin
00:35:30 - Kappen loont, biodiversiteit profiteert
01:37:34 - IJkcentrum voor de bodem
02:22:33 - Imiterende vogels: blauwborst
02:32:30 - ‘Droogte is voorbij’
02:40:12 - Shell onder vuur    

Exploderende mosbloempjes

Toen natuurliefhebber Jac Blommaart ons schreef over een leuke waarneming op een parkeerplaats bij hem in de buurt, in Oosterhout, meende hij met een oude  Flora van Heukels in de hand echt iets bijzonders te hebben gezien. Maar het mosbloempje blijkt de afgelopen dertig jaar in aantal 'vertweehondervijftigvoudigt'. De schuldige: het veranderende klimaat. 
mosbloempje door de loep (c) Rob Buiter

IJkcentrum voor de bodem

Deze week is het IJkcentrum voor de bodem officieel van start gegaan. Dit kenniscentrum gaat de gezondheid van de Nederlandse bodem in kaart brengen en ijkpunten leveren om de bodembiodiversiteit te verbeteren. En dat is hard nodig, want door ons intensieve landgebruik neemt het bodemleven in rap tempo af.

Het IJkcentrum is onderdeel van het project Onder Het Maaiveld.

IJkcentrum VOOR DE BODEM

Het IJkcentrum voor de bodem in Wageningen

© NIOO Wageningen

Shell onder vuur

Dertig procent van de aandeelhouders van Shell stemde deze week voor een voorstel om het bedrijf sneller te verduurzamen. En komende week spreekt de rechter haar oordeel uit in de klimaatzaak, die Milieudefensie tegen het oliebedrijf heeft aangespannen. Kortom Shell ligt behoorlijk onder vuur. We spreken erover met Donald Pols, directeur van Milieudefensie en Mark van Baal, voorman van de activistische aandeelhoudersgroep Follow This.

De uitspraak van de Rechtbank in Den Haag is op woensdag 26 mei om 15:00 uur. Via deze website van Milieudefensie is de uitspraak van de rechter live te volgen. 
shell_pixabay

© Pixabay

Fenolijn 035-6711338

Het is de week van de topzangers op het antwoordapparaat van de natuur. Zowel spotvogels, rietzangers, bosrietzangers en een grote karekiet komen zondag voorbij. Verder nog een distelvlinder, een gouden tor, een late koekoek, jonge ransuilen, bloeiend korenbloem, veldkrekels en een zonnende hazelworm op een inrit.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
distelvlinder_08.jpg

Distelvlinder

© Distelvlinder. Fotograaf: TheoTerwiel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar