Fenolijn
'Wilde natuur' in het Spanderswoud
Nieuwsoverzicht
Blauwe Stad
Zeldzame voszegge in snelwegberm
9.00-10.00 uur
Nederland in Ademnood: Klaas vabn Egmond en Vera Dalm
Midas: De wandelaar
Trekvogel: de tapuit
Willem Jan Otten tegen A6-A9
Greenpeace in Korea tegen walvisvangst
Nederland in ademnood?
Fijn stof: een paar jaar geleden had nog niemand er van gehoord had, nu lijkt het milieuprobleem nummer één. Het Milieu- en Natuurplanbureau kwam deze week met duidelike cijfers: door luchtvervuiling sterven per jaar 18.000 mensen eerder dan normaal. Toch doet Nederland méér aan de verbetering van het milieu dan enig ander Europees land. Nog is het niet genoeg: uit de nieuwe Milieubalans blijkt dat we diverse Europese richtlijnen niet zullen halen als we geen aanvullende maatregelen nemen. Milieudefensie gaat de komende weken onder de titel "Nederland in ademnood" campagne voeren voor schonere lucht.
Een gesprek over de milieustand van het land met de directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau, Klaas van Egmond en de directeur van Milieudefensie, Vera Dalm.
Unieke vondst langs de snelweg
Flora-experts in de Gelderse Achterhoek hebben bij een inventarisatie in de berm van de A18 bij Doetinchem vele zeldzame planten aangetroffen. Met als grootste bijzonderheid de vondst van honderden exemplaren van de heel zeldzame Voszegge. Een grote verrassing, want van deze plantensoort zijn in Nederland nog maar een paar andere groeiplaatsen bekend, waar meestal maar een paar exemplaren staan.
Willem Jan Otten tegen A6-A9
Schrijver Willem Jan Otten spreekt zich inmiddels óók uit tegen de komst van de snelwegverbinding tussen Almere en Schiphol. Otten kreeg begin mei de Libris Literatuurprijs 2005 voor zijn roman
Specht en zoon
. De schrijver begeeft zich regelmatig per fiets in het gebied rond het Naardermeer en de Vecht, waar het tracé van de nieuwe snelweg staat gepland. "Een landschap met een geheugen", zegt Willem Jan Otten, "en daar moet je vanaf blijven".
Spanderswoud
Al meer dan twintig jaar is er niks meer aan gedaan: het Spanderswoud in Hilversum. Wat ooit een park was moet een "natuurlijk" bos worden, en dat levert bijzondere natuur op. En nieuwe vogels, zoals bosuilen, raven en de zwarte specht.
De tapuit
Tapuiten zijn makkelijk te kerkennen aan hun "boevenmasker"; een brede zwarte rand rond de ogen. Probeer je als vogelaar het beestje te bekijken, dan is de kans groot dat hij rustig terug zit te kijken, want de vogel houdt graag overzicht.
De tapuit is nog wel te vinden in hei- en duingebieden -hij is vooral dol op konijnenholen- maar van de duizenden die er vroeger in ons land leefden zijn er nog maar zo'n 500 over. Hoogste tijd voor maatregelen.
Blauwe Stad
Deze week werd met het opendraaien van de kraan het meer van de Blauwe Stad koninklijk geopend. De stemming was feestelijk, maar dat is ooit anders geweest.
Boeren en natuurbeschermers liepen te hoop tegen de Blauwe Stad: het zou een litteken in het landschap en een aanslag op de natuur zijn. Hoe denken zij er nu over?
Greenpeace protesteert in Zuid-Korea tegen walvisvaart
In de stad Ulsan in Zuid-Korea moet een walvisvleesverwerkende fabriek gaan verrijzen. Dat betekent nog meer jacht op deze bedreigde diersoort. Greenpeace heeft z'n actiekamp opgeslagen in de bouwput van deze fabriek, die er volgens de milieuorganisatie niet mag komen. Toevallig vindt in dezelfde stad in juni de vergadering van de Internationale Walvis Commissie plaats.