Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

15 april 2007

  •  
15-04-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_268118.jpg

© De Eem, verborgen rivier, door Koos Termorshuizen en Jos Wassink

Draaiboek uitzending

8.00-9.00 uur:

De verborgen Eem

In Nederland rivierenland is de Eem de enige rivier die ook echt in eigen land ontspringt en vervolgens de 'open zee' bereikt. Twee roeiers uit Amersfoort schreven er een boek over: De Eem, verborgen rivier, over de achttien kilometers van deze rivier tussen Amersfoort en het Eemmeer. Het blijkt ook zo'n beetje de enige rivier waarvan de originele loop nog goed te herkennen is.

100 jaar Niko Tinbergen

Op 15 april 1907 werd de beroemdste Nederlandse bioloog geboren. Daarom is deze zondag in Leiden de Tinbergen-lezing. En daarom ook praat prof. Eddie van der Meyden in Vroege Vogels over het belang van deze Nobelprijswinnaar en zijn werk.

Duurzaam toerisme

De grootste touroperator van Nederland, TUI, is al zo'n tien jaar bezig met het 'vergroenen'. Men noemt dat beleid 'buy green, sell green, share green, be green'. Hoe duurzaam is dat in de praktijk.

Wilde Dieren de Tent Uit

De commotie rond het optreden van wilde dieren in in de piste gaat maar door. De circuswereld begon een 'charme-offensief' met demonstraties van dressuur van leeuwen en zeeleeuwen in de tent van Circus Herman Renz. Uiteraard met veel discussie...

Toptijden in de vogeltrek

Vooral bij oostenwind in het voorjaar is de Ketelbrug tussen Flevoland en de Noordoostpolder een El Dorado voor vogelaars. De vogels die terugtrekken uit het zuiden worden 'opgestuwd' tegen het IJsselmeer. Ze komen daardoor in enorme dichtheden over dat hoekje van de polder: meer dan zevenduizend graspiepers op een ochtendje is geen uitzondering!

De boom als ecosysteem

Wie goed kijkt kan zien dat er in en op een boom van alles leeft. Vogels, insecten, eekhoorns, schimmels, mossen: de boom blijkt een gastheer voor tal planten en dieren. Maar de ene boom is gastvrijer dan de andere.

Bloeiende kernen

Het groen in de stad wordt steeds meer overheerst door brandnetels, bramen en grassen. Om de oorsponkelijke, kwetsbare planten een handje te helpen worden zaterdag in veel stads- en dorpskernen inheemse akkerkruiden uitgezaaid. Zo ontstaan "bloeiende kernen", als vrolijke ode aan de biodiversiteit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.