Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

15:15? met LSD!

  •  
07-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Restaurant Fifteen in Amsterdam heeft zich ook aangesloten bij 10:10. Deze week werd al de eerste besparingsmaatregel genomen: een groot deel van de verlichting is vervangen door LED-lampen. Het bijzondere is dat die lampen niet zijn gekocht, maar worden geleased.
Fifteen is al vanaf de opening in 2004 een zaak die veel aan maatschappelijk ondernemen doet. Eigenaar Sarriel Taus: "Wij doen in LSD! Lekker, Sociaal, Duurzaam." Het concept van het restaurant komt van de Engelse topkok Jamie Oliver die werkeloze jongeren een kans en een opleiding wil geven. De 'L' van lekker en de 'S' van sociaal zaten van het begin al goed bij Fifteen. De volgende stap is het verduurzamen.
Licht in een restaurant is altijd moeilijk, want bij een verkeerde lichtkleur wordt de omgeving ongezellig (alleen Spaanse visrestaurants komen weg met felle TL-balken) of het eten gaat er onsmakelijk uitzien (grauwe biefstuk of groenige spaghetti). De firma LED lease heeft Sarriel Taus ervan overtuigd dat de goede kleur LED de oude halogeenverlichting kan vervangen. Daarmee gaat Fifteen meteen veel elektriciteit besparen (en minder CO2 uitstoten), terwijl de kosten binnen de perken blijven. Bovendien gaan de nieuwe lampen zoveel langer mee dat er vele jaren geen kapotte hoeven te worden vervangen.
LED Lease verhuurt de lampen een paar jaar aan het restaurant zodat er geen enorme investering gedaan hoeft te worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.