Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

15.000 wetenschappers waarschuwen de mensheid

  •  
16-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
Brandende aarde

© Bron: Pixabay

In het online vakblad Bioscience staat deze week een urgente oproep van meer dan 15.000 wetenschappers om de vernieling van de levende aarde een halt toe te roepen. De tijd dringt, er moeten nu veranderingen plaatsvinden. 25 jaar geleden werd er een soortgelijke oproep geplaatst, maar nu is de oproep door tienmaal zo veel wetenschappers ondertekend waaronder een honderdtal Nederlanders. 

Waarschuwing

In 1992 bracht de Union of Concerned Scientists een document uit onder de naam World Scientists' Warning to Humanity. Nu, vijfentwintig jaar later, volgt er een tweede waarschuwing met actuele cijfers. De gegevens van verschillende kwesties zijn in grafieken weergegeven en deze tonen dat op allerlei fronten weinig vooruitgang geboekt wordt.
Een van de grootste problemen voor onze mensheid is onze op hol geslagen consumptiemaatschappij. De bevolking groeit razendsnel maar de middelen zijn beperkt.
grafiek
Grafieken uit het rapport van de Union of Concerned Scientists De jaren vóór en na de waarschuwing van de wetenschappers uit 1992 worden getoond als grijze en zwarte lijnen.
Belangrijkste punten:
  • De bevolkingsgroeit neemt alleen maar toe (i)
  • Drinkbaar water per hoofd wereldwijd neemt af (b)
  • In de oceanen nemen het aantal dode zones - plekken waar door vervuiling en zuurstof tekort niets kan leven - enorm toe (d)
  • Bijna 300 miljoen hectare bos is gekapt om plaats te maken voor voornamelijk landbouwgrond (e)
  • Uitstoot van broeikasgassen en de gemiddelde temperaturen stijgen (g en h)
  • Het aantal gewervelde diersoorten in de wereld daalt (f)
  • Ozonafbrekende stoffen zijn gedaald (a)
  • Visvangst gaat iets omlaag c)
Om onze leefomgeving te beschermen moet de mensheid een aantal urgente stappen nemen. De wetenschappers roepen op om maatregelen te nemen en de afbraak van ecosystemen tegen te gaan. Zo raden ze onder meer aan om ecosystemen te herstellen, bevolkingsgroei adequaat te beperken, voedselverspilling tegen te gaan, vervuiling te stoppen, plantaardige voedingspatronen en hernieuwbare energie te stimuleren en kinderen beter te onderwijzen over de natuur.

Onbetwistbare boodschap

De voornaamste boodschap die de wetenschappers meegeven is onbetwistbaar: de tijd dringt. “Binnenkort zal het te laat zijn om van ons falend traject af te wijken. We hebben veel geleerd sinds 1992, maar er is meer verandering nodig. In milieubeleid, menselijk gedrag en politiek leiderschap.” De wetenschappers richten zich niet slechts tot politici. Ze roepen iedereen op om daadkracht te eisen van politieke leiders, en tegelijkertijd consumptiepatronen te veranderen.
Op de website van de Alliance of World Scientists kunnen wetenschappers een digitale handtekening achtergelaten en het aantal wetenschappers dat de oproep steunt groeit nog steeds.
Bron: Bioscience  

Meer over:

wetenschap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.