Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

14 november 2004

  •  
14-11-2004
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_55629.jpg

© tentoonstelling Ecomare

Draaiboek

8.00 - 9.00 uur
Kerkuil
Vetblad in Twente
Nieuwsoverzicht
Vers Roelofarendsveen
Dwaalgasten op Texel
Wroeten in Afval
9.00 - 10.00 uur
Mussen verdelgen
Schelpdieren
Rode Lijst Vogels: de winnaars
Midas Dekkers: de doelvrouw
Petitie Grutto-jacht
Prof. Gert de Snoo en akkerrandnatuur

Zeldzaam vetblad tiert welig in Twente

Het vetblad staat op de Rode Lijst van de wilde planten. Niet voor niets, want vorige eeuw is het plantje praktisch uit ons landschap verdwenen. Ook voor deze verdwijning zijn de drie v's verantwoordelijk: verdroging, vermesting en verzuring. Toch trad er rond de eeuwwisseling verbetering op. Met name in het dal van de Mosbeek gaat het heel goed met het vetblad. Dankzij het zorgvuldige beheer groeien er nu maar liefst 6000 exemplaren van deze bijzondere vleeseter. Marcel Horsthuis van de Provincie en Johan ten Hoopen van Landschap Overijssel gaan op zoek naar het kleine plantje.
Lees meer

Eindpunt Texel

Honderdduizenden vogels doen elk jaar op hun trekroute het waddeneiland Texel aan, op zoek naar voedsel of om even uit te rusten. Regelmatig zien vogelaars soorten die het eiland helemaal niet als doel hebben. Zoals de goudlijster uit Siberië, of de brilzee-eend uit Canada. In Ecomare op Texel is tot 1 maart 2005 een tentoonstelling te zien over deze zogeheten 'dwaalgasten'.
Informatie over Ecomare

Rode Lijst Vogels deel 2: de winnaars.

Een gesprek met directeur Adri de Gelder en ornitholoog Johan Thissen van Vogelbescherming. Welke vogels waren bij de vorige Rode Lijst (in 1994) ernstiger bedreigd dan nu.
Lees meer over de Rode Lijst

Wroeten in de vuilnisbak

Onderzoekers van de firma CREM bekijken zorgvuldig naar de inhoud van vuilnisbakken of zakken. Om een goed beeld te krijgen wát we precies weggooien. Hoeveel papier, GFT, glas of chemische troep komt er nog bij het restafval. Deze week worden bij de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst in Bussum de zakken gecontroleerd. Een reportage over de verrassend grote hoeveelheid goede spullen die in de vuilnisbak belanden.

kieskeurige schelpdierlarfjes

Schelpdieren beginnen hun leven als minuscuul larfje, vrij zwemmend in het water. Als ze zich willen vestigen op de bodem, dan lijken ze vooral afhankelijk van de stroom en het lot. Maar onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie, het NIOO in Yerseke, ontdekten dat zelfs die minuscule larfjes nog wel een eigen wil hebben als het om hun vestigingsplaats gaat.
Lees het persbericht

Professor pleit voor akkerrandnatuur

Boeren kunnen zich beter toeleggen op natuurbescherming dan op soortbescherming. Dat zegt professor de Snoo van de Universiteit Wageningen. Soortbescherming heeft tot nu toe niet veel opgeleverd want het gaat nog steeds slecht met de weidevogels.
De Snoo pleit voor akkerrandnatuur, stukken land waar de natuur zijn eigen gang mag gaan. Goed voor de vogels, voor insecten en vlinders en allerlei plantensoorten. En je hoeft minder te spuiten, wat weer goed is voor de bodem.
Hoe denkt Geert de Snoo boeren, overheid en voedingsmiddelenindustrie over de streep te trekken?
Lees het persbericht van De Snoo's oratie

Stop jacht op grutto

Stop de jacht op de grutto. Nederland Gruttoland roept iedereen op om mee te doen met de handtekeningenaktie tegen de jacht op de grutto in Frankrijk. Meer dan de helft van de grutto's die onderweg het loodje leggen wordt afgeschoten. Daarom roept Nederland Gruttoland Frankrijk op om de jacht op de grutto te staken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor