Minder rood vlees en meer creatieve vegetarische gerechten. Met dit soort aanpassingen aan de menukaart kunnen restaurants hun bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen halveren, stelt Natuur & Milieu op basis van een onderzoek in samenwerking met de organisatie Greendish.
Een 'klimaatvriendelijk menu' is volgens de organisaties binnen handbereik.
Wat kunnen restaurants doen?
Het aandeel van vegetarische of veganistische gerechten van 7 naar 40 procent brengen het aandeel van rood vlees halveren. Hiermee vermindert de CO2-uitstoot volgens de milieuclub met 43 procent.
Kleinere stukjes vlees serveren en meer groenten op het bord leggen. Met 20 procent minder dierlijke eiwitten en 30 procent meer groenten gaat de uitstoot met 18 procent omlaag.
Overgebleven eten meegeven in ‘doggybags’, om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens Natuur & Milieu vindt 12 procent van de totale verspilling plaats in de horeca.
Als alle vijfduizend restaurants met een Frans-Nederlandse keuken hun menu op deze manier aanpassen, dan scheelt dat jaarlijks 135 miljoen kilo CO2-uitstoot, vergelijkbaar met 42.000 dieselauto's, rekent Natuur & Milieu voor.