Vroege Vogels

135 miljoen kilo CO2-uitstoot besparen met klimaatvriendelijke menu

  •    •  
27-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
vega gerecht

© Pixabay

Minder rood vlees en meer creatieve vegetarische gerechten. Met dit soort aanpassingen aan de menukaart kunnen restaurants hun bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen halveren, stelt Natuur & Milieu op basis van een onderzoek in samenwerking met de organisatie Greendish.
Een 'klimaatvriendelijk menu' is volgens de organisaties binnen handbereik.

Wat kunnen restaurants doen?

  • Het aandeel van vegetarische of veganistische gerechten van 7 naar 40 procent brengen het aandeel van rood vlees halveren. Hiermee vermindert de CO2-uitstoot volgens de milieuclub met 43 procent.
  • Kleinere stukjes vlees serveren en meer groenten op het bord leggen. Met 20 procent minder dierlijke eiwitten en 30 procent meer groenten gaat de uitstoot met 18 procent omlaag.
  • Overgebleven eten meegeven in ‘doggybags’, om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens Natuur & Milieu vindt 12 procent van de totale verspilling plaats in de horeca.
Als alle vijfduizend restaurants met een Frans-Nederlandse keuken hun menu op deze manier aanpassen, dan scheelt dat jaarlijks 135 miljoen kilo CO2-uitstoot, vergelijkbaar met 42.000 dieselauto's, rekent Natuur & Milieu voor.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bomendromer
bomendromer29 aug. 2019 - 15:27

Ook zou het fijn zijn dat men (Jinek en Youp van het Hek en 'broodje gezond' van de TV)  niet meer zouden beweren dat vegetariërs de amazonewouden bedreigen door het eten van soja. De vleeseter vergeet dat er voor zijn stukje vlees een grote hoeveelheid soja is gegeten door het dier. Een vleeseter eet dus indirect heel veel meer soja.De soja die de veggie eet is altijd gecertificeerd als goed geteeld en vaak nog in Europa gegroeid ook.De enige manier voor mij om nog milieuvriendelijker te zijn is een touw kopen en om mijn nek knopen: sorry.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.