Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

135 miljoen kilo CO2-uitstoot besparen met klimaatvriendelijke menu

  •  
27-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
vega gerecht

© Pixabay

Minder rood vlees en meer creatieve vegetarische gerechten. Met dit soort aanpassingen aan de menukaart kunnen restaurants hun bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen halveren, stelt Natuur & Milieu op basis van een onderzoek in samenwerking met de organisatie Greendish.
Een 'klimaatvriendelijk menu' is volgens de organisaties binnen handbereik.

Wat kunnen restaurants doen?

  • Het aandeel van vegetarische of veganistische gerechten van 7 naar 40 procent brengen het aandeel van rood vlees halveren. Hiermee vermindert de CO2-uitstoot volgens de milieuclub met 43 procent.
  • Kleinere stukjes vlees serveren en meer groenten op het bord leggen. Met 20 procent minder dierlijke eiwitten en 30 procent meer groenten gaat de uitstoot met 18 procent omlaag.
  • Overgebleven eten meegeven in ‘doggybags’, om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens Natuur & Milieu vindt 12 procent van de totale verspilling plaats in de horeca.
Als alle vijfduizend restaurants met een Frans-Nederlandse keuken hun menu op deze manier aanpassen, dan scheelt dat jaarlijks 135 miljoen kilo CO2-uitstoot, vergelijkbaar met 42.000 dieselauto's, rekent Natuur & Milieu voor.
Bron: ANP
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor